Milujete ryby? Pak vám na zahrádce nesmí chybět nejdůležitější bylina
Kopr lze využít nejen v kuchyni, ale i jako léčivou rostlinu. Pokud se jednou na zahrádce kopr ujme, často se sám vysemení a roste pak po celém pozemku.
Léčivé účinky kopru
Semena obsahují množství minerálních solí a využívají se zejména v neslané dietě, kde svou chutí částečně nahradí sůl. V léčitelství je známý odvar ze semen, který se používá při špatném trávení, kolice, nadýmání, žaludečních křečích, škytavce i nespavosti.
Rozdrcená a vylouhovaná semena je zase možné přidat do koupele k posílení nehtů. Žvýkání semen pro změnu osvěží dech, který příjemně zesládne.
Lehká půda a slunce
Poud se rozhodnete kopr pěstovat, bezpodmínečně vyžaduje lehčí půdu a slunné stanoviště, jen tak se u něj rozvine požadovaná intenzita vůně. Daří se mu nejlépe v teplejších oblastech, kde je v druhé polovině vegetace nižší úroveň srážek.
Vysejte kopr v dubnu
Kopr vonný vysejte v dubnu, poměrně hustě přímo na připravený a odplevelený záhon s dobře propustnou půdou a dobře zalijte. Řádky by měly být vzdálené asi 5 – 10 cm.
Pěstuje se často jako meziplodina přiséváním mezi ostatní zeleniny, případně ho můžete využít i jako značkovací plodinu – například v řádcích mrkve a petržele, protože semena kopru klíčí poměrně rychle. Mimochodem, mrkev i petržel si můžete vypěstovat i z odřezků, jak jsme psali zde.
Bylina je nenáročná, nevyžaduje zvláštní výživu ani ochranu proti chorobám a škůdcům. Sklízet ho můžete podle potřeby průběžně po celou dobu vegetace. Mladé rostlinky kopru, vysoké 15 až 20 cm, je možné sklízet začátkem června (v případě pozdějších výsevů během léta), přibližně jeden a půl měsíce od výsevu.
Sklízet lze jen určitou část rostlin, nebo celé rostliny při vyjednocování hustějších řádků. Nejčastější formou sklizně je řez již kvetoucích rostlin v druhé polovině léta až do počátku podzimu. Postupnými výsevy si zajistíte mladé rostliny po celé růstové období. Rostliny nepřesazujte, semenáčky jsou příliš křehké a snadno se poškodí.
Jak kopr uskladnit
Kopr můžete skladovat v mikrotenovém sáčku v chladničce nejdéle tři dny, potom zvadne. Ale můžete si ho nasušit při teplotě, která nepřesáhne 40 °C, pak si ve vzduchotěsně uzavřeném obalu udrží chuť a vůni až rok. Vybírejte nejlépe okolíky s květy s částečně vyzrálými plody, kde je obsah silic vyšší a aroma zůstane dostatečně zachováno.
Kopr můžete také uchovat v mrazničce. Mladé výhonky kopru opláchněte a osušte, nařežte je na drobné kousky a můžete mrazit buď ve formičkách na led s vodou, nebo v malých krabičkách nasucho. Mražený kopr si uchová svěží zelenou barvu i vůni.
Další způsob uchování kopru je macerování mladých částí nebo květních výhonků v oleji, nejlépe olivovém. Aromatizovaný olej potom používejte k dochucování pokrmů. Z kvetoucích vrcholků, lodyh nebo semen se pak připravuje i koprový ocet.