Proč si vybrat kamenné obklady? Hodí se do interiérů i exteriérů a jsou nadčasové

 Exterier 
23. února 2019 11:02 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kamenný obklad fasádu příjemně oživí Depositphotos
Pokud přemýšlíte, jak vylepšit fasádu svého domu, možná vás nadchne kamenný obklad. Tento prvek je v posledních letech hodně v módě. Jde totiž o nadčasové řešení, které má spoustu výhod.

Obkladové pásky z kamene promění váš dům takřka k nepoznání. Hodí se nejen k moderním domům, ale i na chaty, chalupy či starší domy. Navíc když stejný typ kamenného obkladu využijete také na dalších stavbách, například zahradním domku, krbu, altánku či podezdívce, bude váš exteriér dokonale sladěný.

Umělý vs. přírodní kámen

V prvé řadě si musíte zvážit, zda se budete ohlížet po obkladu z přírodního nebo umělého kamene. Každý materiál má něco do sebe.

Přírodní kámen

Pokud jste odpůrci všeho umělého, je obklad z přírodního kamene pro vás to pravé řešení. Musíte ale počítat nejen s podstatně vyššími náklady na jeho pořízení, ale i vyšší hmotností, obzvláště u hrubších materiálů.

A co se týká barev a struktur, bude výběr menší než v případě umělého kamene. Na druhou stranu si u přírodního kamene můžete být jisti výjimečnou odolností a životností v řádu stovek a více let. I esteticky bude přírodní kámen vypadat daleko lépe než jeho umělý příbuzný.

Umělý kámen

Některé obklady z umělého kamene jsou takřka k nerozeznání od těch přírodních, ale levnější obklad svůj umělý původ rozhodně nezapře. Výhodou je nízká hmotnost i cena, navíc barvy a struktury obkladů jsou takřka neomezené. Co se týká životnosti, je určitě kratší než v případě přírodního kamene, vydrží desítky let. Pokud ale potřebujete obložit méně nosné konstrukce, třeba zateplené fasády, sádrokartony a podobně, je obklad z umělého kamene vhodným řešením. O tom, že je umělý kámen dobré ošetřit proti vodě, jsme psali zde.

Mnoho podob přírodních variant 

I když je výběr obkladů z přírodního kamene poněkud omezenější, určitě je z čeho vybírat. Zvolit můžete nejen pískovec, vápenec nebo žulu, ale i třeba travertin. Ten se podobá vápenci, ale má více pórovitou strukturu.

Za velmi luxusní obkladový materiál je odborníky považována břidlice. Pyšní se výbornou rovinnou štěpností, takže z ní lze snadno vyrábět tenké obkladové pásky. K dispozici je v černé, šedé, hnědé a moderní barvě rzi, která se získává příměsí oxidu železa. Z dalších vlastností kamene zaujme vynikající otěruvzdornost, což z něj činí ideální volbu nejen pro exteriérové i interiérové obklady, ale i pro dlažby.

Další zajímavou variantou je quarzite, známý spíše jako křemenec. O netradiční vzhled se postará díky svému zrnitému povrchu a zajímavým barevným variacím. Využitelnost tohoto materiálu je velmi široká. Co se týká barevnosti, k dostání jsou nejrůznější odstíny černé, hnědé, narezivělé, zlatavé, šedé, bílé, ale i s růžovým nádechem.

A pokud nemáte nouzi o peníze, klidně můžete zvolit také mramor, který je mezi odborníky ceněn hlavně pro svou mimořádnou odolnost vůči přírodním živlům. A k dostání jsou i méně tradiční barvy jako zelená, červená nebo růžová. U exteriérů ale většinou převládá černá či šedá barva.

Na co si dát pozor

Při výběru vhodného obkladu na fasádu se musíte vždy ujistit, že obklad splňuje technické požadavky pro konkrétní typ obložení. Venkovní obklad totiž musí odolat mrazu a dalším povětrnostním vlivům.

Druhý důležitý faktor je, aby obklad na fasádě designově ladil. Snažte se proto vybírat obklad tak, aby perfektně korespondoval s okolím. Dbejte také na to, aby obklad vedle fasády nezanikl, to by byla velká škoda.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008