Vybrat správný odstín fasády není snadné. Každá barva se totiž chová úplně jinak

 Exterier 
12. prosince 2018 10:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Fasádu je třeba sladit s ostatními prvky domu Depositphotos
Fasáda je v případě stavby domu pověstnou třešničkou na dortu. Jenže vybrat vhodný odstín, který za rok nevybledne, není vůbec jednoduché. Navíc barva fasády toho o majiteli domu hodně prozradí.

Fasáda podtrhuje celý vzhled domu, ale i váš životní styl. Prozradí, jestli jste hraví, extravagantní, umírnění nebo veselí. I proto je dobré věnovat výběru barvy fasády dostatečnou pozornost.

Tmavé fasády jsou ošemetné

V prvé řadě si musíte rozmyslet, zda chcete fasádu světlou nebo tmavou. Každá se totiž chová trochu jinak. Neduhem tmavých fasád je jejich nižší odolnost ve smyslu, že poměrně rychle blednou. Snadno se tak může stát, že zatímco na severní straně bude barva fasády i po letech pořád krásně bordó jako na začátku, jižní strana už bude podivně růžová.

Tmavé fasády se také často přehřívají. Neodrazí tolik světla jako třeba bílá nebo okrová. Dochází k velkým teplotním rázům, které opět snižují životnost fasády. Pokud i přesto toužíte po tmavé fasádě, je vhodné sáhnout po takzvané provětrávané fasádě.

Ať už zvolíte cementovláknité, dřevěné, nebo keramické, můžete si vybrat mezi desítkami tmavých i světlých odstínů. Na rozdíl od klasické tmavé fasády se ta provětrávaná nepřehřívá, nebledne a má mnohem delší životnost. Životnost fasádě prodlouží i speciální nátěr, o kterém jsme blíže psali zde.

Slaďte barvy

Aby fasáda rodinného domu dobře vypadala, musí perfektně ladit se zbytkem domu. Vemte tak v potaz i barvu oken, dveří a střechy. Společně s fasádou by vše mělo tvořit jeden harmonický celek. Pokud si nejste jisti vaším estetickým cítěním, nebojte se obrátit na odborníka.

Barva fasády a barva oken

Platí, že ke dřevěným oknům (nebo plastovým s dekorem dřeva) se hodí přírodní tóny. Především tedy hnědé, okrové, žluté a bílé odstíny. K šedým/antracitovým oknům můžete volit divočejší barvy nebo pastelové barvy. Fialová, zelená, modrá nebo červená nejsou tabu. K bílým oknům můžete vybrat v podstatě jakoukoliv barvu. Trendem je například šedá fasáda domu. 

Barva fasády a další prvky

Chcete obložit sokl cihličkami, kamenem nebo natáhnout marmolitem? Jakou barvu mají venkovní parapety? A co plot a dlažba kolem domu? Dřevu a pískovci sluší přírodní barvy, kámen a beton zase přivítá výraznější barvu, díky které dům vystoupí z jednolité šedi. 

Barva fasády a střecha

K černé střeše můžete zvolit téměř jakoukoliv barvu na fasádu. Červená střecha toho ale tolik nesnese, a tak doporučují odborníci vybírat spíše méně výrazné barvy z odstínu hnědé, okrové a bílé. 

Katalog může klamat

Mějte vždy na paměti, že barva v katalogu bude ve skutečnosti vždycky trošku jiná. Není od věci dojít si do prodejny a nechat si natáhnout fasádu na kousek desky ve vybrané barvě a struktuře. Někde vám dokonce nabídnou i přesnou vizualizaci fasády, takže uvidíte, jak bude váš dům vypadat. Ušetříte si tak nepříjemné překvapení.

Světlo, struktura i velikost

Než si nějakou barvu fasády definitivně vyberete, vemte v potaz tyto tři věci:

Jak bude barvu fasády ovlivňovat intenzita slunečního světla?

Vybírejte barvu s ohledem na přirozené světlo, které se mění nejen během dne, ale během ročních období. Určitě nechcete, aby vám pohled na fasádu na jižní straně domu vypálil sítnice.

Jakou bude mít fasáda strukturu?

Struktura dokáže poměrně dost ovlivnit vnímání barvy fasády. Hladký povrch působí světleji, naopak zrnitý je opticky tmavší. Vše je dáno různým odrazem světla.

Jak je dům veliký?

Máte patrový dům, nebo bungalov? Možná se vám ta růžová zdá zprvu roztomilá, ale když ji dáte na velký dvougenerační dům, vznikne jeden velký bonbon. Obecně platí, že fasáda na bungalov snese téměř jakoukoliv barvu. U velkých rodinných domů ale musíte vybírat opatrně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008