Chraňte své bydlení! Se začátkem školního roku startují zlodějům žně

 Exterier 
06. září 2018 14:17 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V září jsou naše domovy nejvíce ohroženy Shutterstock
Že máme na zimu zazimovat chatu, to víme. Vykrádají se a mluví se o tom. Že si musíme pořídit bezpečnostní prvky do domu či bytu, taky víme. Upozorňují nás na to pojišťovny. Ale že bychom měli více zabezpečit své bydlení se začátkem září, neřekne nikdo.

Vrátili jsme se zpět z dovolených a sousedka nám už nehlídá byt ani nevybírá schránku. Jenže naše obydlí se začátkem září opět vyprázdní. A nikdo na něj nedohlíží. Děti jdou do školních lavic a my se vracíme do práce. Zloději mají žně.

Hlídejte si majetek

Jen za loňské září napáchali zloději v našich domovech škodu za téměř 90 milionů korun. Oproti jiným měsícům v roce je to pak nárůst o 13 procent. To, že v září své domovy opouštíme a nijak víc je nechráníme před zloději, ví bytaři moc dobře. A taky toho náležitě využívají. Přičemž nejhůř je na tom hlavní město Praha, Středočeský a Moravskoslezský kraj. Nejvyšší způsobené škody na majetku pak hlásí opět Praha, Středočeský a Jihomoravský kraj.

Zavírejte a zamykejte

Ne vždy je na vině špatné zabezpečení domu nebo bytu. Často lidé přijdou o svůj majetek jen lhostejností nebo nedbalostí. Stačí špatně zamknout byt nebo zapomenout zamknout úplně a pozvánka do domu je napsaná přímo na dveřích. To je nutno říkat také dětem, které čerstvě dostanou klíče od domova. Zamykání a odemykání dveří je s nimi třeba pečlivě natrénovat, než jim klíče definitivně předáme. Ovšem i pak je nutné stále je upozorňovat na správné zamykání a mluvit s nimi o zásadách bezpečnosti. 

Metody zlodějů

Představa, že jsou zloději hloupí jedinci, kteří si chtějí jen „přilepšit“ na živobytí, je mylná. Dnes už jde často i o organizované gangy, které se nebojí vytipovanou nemovitost vykrást i za přítomnosti obyvatel. Přičemž metody těchto profesionálních zlodějů se rok od roku zdokonalují. Maximum, které můžeme udělat my pro svou ochranu je, krom dodržování bezpečnosti a namontování ochranných prvků, i dobře sestavená pojistka. Ta nám uhradí škodu v případě, že k vykradení bytu či domu dojde.

Je také dobré mít na paměti, že většina bytařů je vždy o krok dopředu před námi. Jestli tedy máte ve dveřích bezpečnostní vložky starší než deset let, vyměňte je za nejnovější model. Pro zloděje už totiž nepředstavují téměř žádné riziko. Pracují s metodami, které tyto staré ochrany dokážou bez problémů prolomit. Pozor dávejte také na balkon, který je velmi snadnou vstupenkou do bytu.

Další oči

K ochraně svého majetku je možné použít také kamery se záznamem. A nejlépe o nich informovat v okolí svého obydlí. Když zloději uvidí, že je nemovitost monitorovaná, raději se většinou porozhlédnou jinde, kde jim takové nebezpečí odhalení nehrozí.

Mnohdy je také možno kamerový systém napojit přímo na bezpečností službu, která vaše obydlí hlídá. Ta pak v případě narušení pošle do vašeho domu hlídku na kontrolu. Krom kamer se však hodí i oči všímavých sousedů. Problém je ve velkých bytových domech, kde se pohybuje řada lidí a ani sousedé se mezi sebou pořádně neznají. Slušně oblečeného zloděje, který i pozdraví, pak mohou vnímat například jako nájemníka nebo návštěvu a nepřijde jim nic divné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod