Jakou fasádu vybrat na dům? Máme pro vás zajímavé nápady

 Exterier 
08. srpna 2018 13:00 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky moderním technologiím se její design výrazně posunul Shutterstock
Nejen interiér, ale i fasáda domu je vizitkou jeho majitele. Její design se díky moderním technologiím výrazně posunul a na výběr je dnes množství zajímavých řešení, jak "obléknout" svůj dům.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

Dřevo

Dřevěné obklady se využívají nejen u dřevostaveb, ale stále častěji také u zděných budov. Na rozdíl od minulosti se dřevěné fasády konstruují jako dvojplášťové odvětrávané. Za dřevěným obkladem tak volně proudí vzduch, takže případná vlhkost má kudy odejít. Prodlužuje to životnost celé fasády.

Na tyto obklady lze použít běžné druhy domácích jehličnatých dřevin, jako jsou smrk, jedle, modřín či borovice, z listnatých je vhodný třeba dub a akát. Při obkladech na domy v nepříznivých povětrnostních podmínkách je vhodné používat odolnější druhy exotických dřevin, jako jsou například sibiřský modřín či skandinávský smrk. Využívá se i termodřevo, které je odolné proti hnilobě a hmyzu.

Keramika

Keramické fasády mají dlouhou životnost, po kterou si dokážou uchovat stálou barvu a jsou odolné proti počasí, mechům a lišejníkům. Navíc jsou prakticky bezúdržbové. V nabídce je široká škála tvarů, barev i odstínů. Můžete si ji také nechat vyrobit na míru. Některé modely vytvářejí na fasádě fascinující hru stínů a optickou změnu odstínů barvy.

Kompozit

Jestli se vám líbí fasáda ze dřeva, ale bojíte se její rozměrové a tvarové nestálosti, možná vás osloví kompozitní materiál, který dřevěnou fasádu připomíná. Jejich vzhled dobře zapadá do naší i ostatní evropské architektury a oživuje výjimečnost stavby.

Kombinace dřevěné moučky a plastu vytváří přírodně vypadající obklad, který je odolný a rozměrově i barevně stálý. Tvoří systém odvětrané fasády, kde se jednotlivé desky připevňují na podkladovou konstrukci.

Hliník

Pokud se vám líbí jednoduchá a funkční architektura, sáhněte po plechu. Hliníkové fasádní obklady mají integrovaný systém odvětrávání. Fasáda s nimi dýchá, nevlhne, zároveň obklady zabraňují úniku tepla, díky čemuž ušetříte za energie.

Udržuje se tak stálá teplota domu, který v zimě neprochladne a v létě se nepřehřeje. Takové podklady jsou bezúdržbové a odolné proti požáru. Připevníte je speciálními sponami, montáž je rychlá. Obklady se vyrábějí v různých barevných odstínech a použít je můžete na novostavby i na starší budovy.

Omítka

Úkolem omítky je hlavně ochrana obvodových stěn budovy před povětrnostními vlivy. Její kvalita přímo souvisí s kvalitou a vzhledem konečné povrchové úpravy venkovního zdiva. Kvalitní omítka na domě tak nemá jen estetickou, ale i funkci tepelné a zvukové izolace.

Nezanedbatelná je také její difúzní schopnost, voděodpudivost a dostatečná pevnost. Její výběr musíte přizpůsobit podkladu. Jenom tak bude stoprocentně funkční. Pokud se v budoucnu nechcete bavit údržbou omítky, zvolte samočisticí omítku nebo samočisticí barvu. Životnost vaší fasády může prodloužit ochranný nátěr.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty