Chystáte se sbírat vlašské ořechy? Vyplatí se nic neuspěchat

 Exterier 
24. září 2018 15:18 / Marie Popelková
  12
📷
4 fotografie v galerii
Předčasně posbírané ořechy nejsou moc chutné Depositphotos
Roste vám na zahradě ořešák a vy už se pomalu a jistě chystáte na sklizeň? Tak mějte na paměti, že se rozhodně vyplatí nic neuspěchat. Pokud totiž sklidíte ořechy příliš brzy, nebudou tak dobré a navíc snadno podlehnou zkáze.

Ořechy se dají sklízet různým způsobem - někdo je ze stromu setřese, další se je zase rozhodne rovnou klátit. Jenže u ořechů obzvlášť platí, že práce kvapná, málo platná. A to hned z několika důvodů. Nezralé plody totiž nemají tu správnou chuť, snadno zplesniví nebo seschnou a kromě toho se z nich hůře odstraňuje oplodí, které obsahuje silné barvivo - čím obtížněji se sloupává, tím více obarvené prsty budete mít.

Jak poznat správný čas

Nejlepší je, když si trpělivě počkáte, až ořechy samy spadnou na zem. Nedá se ale říct, kdy přesně to bude. Každá odrůda dozrává jindy, záleží také na počasí a místě, kde ořešák roste. Obvykle to bývá někdy od září do října. A pozor! Pokud přijdou v té době mrazíky, nepanikařte - není to důvod k předčasné sklizni.

Ořechy je ideální sbírat ze země každý den. Na zemi by totiž neměly být déle než dva dny. Pak hrozí, že začnou uhnívat. Že jsou zralé, poznáte snadno - zelená slupka samovolně pukne.

Když už ze stromu opadne více než čtvrtina plodů, můžete stromem lehce zatřást. Buďte ale opatrní, ať větve zbytečně nepoškodíte.

Usnadněte si práci

Hledat plody ořešáku v kopě popadaného listí, které je navíc mnohdy mokré, není nic příjemného. Je lepší si proto plochu pod stromem pěkně vyčistit a listy shrabat. Když budete hrabání listí i sběr ořechů dělat pravidelně, půjde vám to jako po másle. O tom, jak lze podzimní listí využít k zajímavým dekoracím, jsme psali zde.

Někdy se vyplatí dát pod strom i velkou plachtu. Ořechy se z ní pak lépe sbírají, případně přenášejí. A pokud přemýšlíte, jak se vyhnout hnědočerným prstům, které vám obarví slupka ořechů, zkuste si před sběrem dobře promastit ruce, barvivo pak nebude na prstech tolik ulpívat.

Správné skladování

Ořechy v domácnosti využijete při pečení i vaření. Pokud ale chcete, aby vám vydržely dlouho v kondici, musíte věnovat pozornost i jejich správnému usušení a skladování.

Nejlepší je, když ořechy ve skořápce rozložíte na velké síto a necháte usušit buď venku na slunci nebo doma třeba pod radiátorem. Doba sušení se může lišit, ale počítejte, že tento proces trvá přibližně jeden měsíc.

Dobře usušené ořechy pak lze skladovat například ve vzdušném pytli nebo v bedně vyskládané papírem. Ideální teplota pro sušení a uskladnění vlašských ořechů je okolo 25 až 30 °C.

Pokud nemáte doma moc místa, ušetříte prostor tím, že ořechy vyloupete ze skořápek. Oloupané plody nechejte několik dnů proschnout a pak je skladujte ve spíži nebo v lednici v uzavíratelné nádobě. Vlašské ořechy můžete také uskladnit v mrazáku - tím jejich trvanlivost prodloužíte až na jeden rok.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47