Pokud se chcete z hortenzií radovat i příští rok, nepodceňte jejich zazimování

 Exterier 
15. listopadu 2018 12:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hortenzie jsou krásné, ale choulostivé Depositphotos
Mnoho českých zahrad zkrášlují různobarevné hortenzie. Někdo je má přímo v záhonu, jiný je pěstuje v květináčích. Pokud se ale hodláte z květů radovat i příští rok, rozhodně nezapomeňte hortenzie zazimovat.

Druhů hortenzií existuje hned několik - některým se daří na slunném stanovišti, jiným se zase lépe vede v polostínu nebo stínu. Na českých zahradách se nejčastěji objevuje hortenzie velkolistá. Ať už máte jakoukoliv hortenzii, je nutné ji před nástupem zimy pořádně ochránit. Jinak hrozí její promrznutí.

Řez nechejte až na jaro

U hortenzií se vyplatí provádět řez až na jaře, obzvláště pokud máte rostlinu na exponovaném místě nebo leží vaše zahrada ve vyšších a chladnějších polohách. Jestliže máte hortenzie na chráněném místě, můžete je ořezat po odkvětu, ale pokud tuto činnost ponecháte na druhou polovinu dubna až začátek května, rozhodně nic nezkazíte. Odkvetlá květenství totiž pomáhají rostlině přes zimu chránit spodní pupeny. Na jaře pak zaschlá květenství odstraníte společně s přemrzlými větvičkami.

Chraňte nejen kořeny

Pokud chcete mít jistotu, ochraňte hortenzii nejen u kořenů, ale postarejte se i o její nadzemní část.

Ke kořenům můžete na zimu přihrnout kompost i listí. Obzvláště v chladnějších částech republiky pak rostlinu zakryjte tak, aby byla chráněna dost vysoko nad zem. Když ji ochráníte násypem do 40 cm vysokým, máte takřka jistotu, že i po kruté zimě zůstane živá část výhonů alespoň 30 cm.

Jak hortenzii ochránit

Na zimu je potřeba k hortenziím nahrnout lehčí substrát, nebo vrstvu spadaného listí či chvojí. Některé hortenzie se dají i s uschlým květenstvím jemně svázat větvemi k sobě a celý tento svazek přikrýt netkanou textilií nebo jutovinou. Nestačí listí nahrnout jen ledabyle okolo rostliny, ale dobře prosypejte celý keř. Chvojí pak dejte až navrch.

Rostliny můžete na zimu ještě posílit hnojivem s takzvanou podzimní formulací, které zajistí lepší vyzrání pletiv a do určité míry zajistí i vyšší odolnost vůči mrazu. Lepšímu zazimování přispěje i menší počet výhonů. O pěstování hortenzií jsme psali i zde.

Na co si dát pozor

U hortenzií dbejte nejen na dobré zazimování, ale na jaře pak může hodně škody napáchat také jarní slunce. To rostlinu probudí znovu k životu a pokud pak přijde druhá vlna mrazů, může hortenzii nenávratně zničit.

Pozor dejte také na studený severní, nebo vysušující a v zimě též mrazivý východní vítr. Z tohoto důvodu je vhodnější vybrat pro hortenzii stanoviště otočené k východu, severu, nebo ji vysadit za jiné keře, stálezelené keře, listnaté či jehličnany, které ji budou alespoň částečně chránit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008