Zahradní nábytek se hodí na zahradu, terasu i balkon. Každý materiál ale vydrží jinou zátěž

 Exterier 
02. března 2019 14:42 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zahradní nábytek dodá exteriéru jinou dimenzi Depositphotos
Pokud máte dům s terasou nebo zahradou či balkon, určitě tyto prostory budete více využívat, pokud si pořídíte vhodný zahradní nábytek. I na malém prostoru lze vykouzlit příjemný koutek k obědu pod širým nebem nebo relaxaci s knížkou v ruce.

Dnešní trh je zahradním nábytkem doslova přehlcen. Vybrat si lze z mnoha typů stolů, židlí, lavic, lehátek či houpaček. Pořídit lze malou sestavu, která nezabere téměř žádný prostor, i velkolepé posezení pro početnou rodinu, kterou nezaskočí ani větší návštěva.

Kromě rozličného vzhledu je venkovní nábytek také vyroben z různých materiálů. A právě ten by měl hrát při výběru klíčovou roli. Ale jen to nestačí. Musíte si hlavně ujasnit, k čemu vám má zahradní nábytek vlastně sloužit.

Nábytek jídelní i relaxační

Vždy by člověk měl vybírat nábytek tak, aby ladil s okolím. Řídit se však jen tímto aspektem by bylo hodně málo. Než si půjdete do obchodu venkovní posezení vybrat, dobře zvažte, jaký typ lépe využijete. Na výběr máte prakticky dvě možnosti:

  • jídelní
  • relaxační

Můžete vsadit na léty prověřenou, novými akcenty ozvláštněnou klasiku, nebo si pořídit rovnocenný venkovní obývák s pohodlnou sedačkou, křesly, taburetem i stolkem. Preferujete-li společné stolování pod širým nebem, můžete volit mezi zahradními sestavami stolů a židlí, jež se liší nejen materiálem, ale i počtem hostů, kteří se sejdou u stolu.

Pro zahradní nábytek obecně platí, že jednotlivé kolekce obsahují nejen stůl, židle, křesla a lehátka. Jednotlivé řady doplňují i lavice, taburety a výrobky šité na míru dětem. Zpravidla lze dokoupit i zahradní houpačku a zahradní lehátka. V pestré škále se vyrábějí i zástěny a paravány, které váš nový venkovní obývák, jídelnu, odpočívárnu i hernu odstíní od pohledů ze sousedství i z ulice.

Nepodceňte impregnaci

Čalouněné části – sedáky a opěráky - je nezbytné před sezonou naimpregnovat k tomu určenými přípravky. Je vyzkoušeno, že opravdu odpuzují vodu a prodlužují venkovnímu textilu barvu i životnost.

Veškerému zahradnímu nábytku byste při nákupu měli rovnou pořídit i ochranný obal. Prodává se v dostatečných variantách, takže přikryje jakýkoliv vybraný model.

Umělý ratan

Nejnovějším trendem v oblasti zahradního nábytku je umělý ratan s pohodlným čalouněním s venkovní úpravou, konferenčním stolkem i lehátky. Umělý ratanový nábytek vyniká svou odolností proti UV záření a špatnému počasí. Zahradní nábytek z umělého ratanu je téměř bezúdržbový a velice lehký, pevný, stálobarevný a vyniká dlouhou životností. Je vyroben z hliníkové konstrukce, která je opředena umělým ratanem. Nezbytným doplňkem jsou snadno vyjímatelné polstry na zahradní nábytek s venkovní úpravou, jež barevně ladí s designem nábytku.

Stoly z umělého ratanu jsou vybaveny skleněnou deskou, která jej spolehlivě ochrání před počasím i drobnými nehodami. Některý sedací nábytek zase nabízí nastavení sklonu opěrek.

Přírodní ratan a kov

Stále oblíbený je i nábytek z přírodního ratanu, ten ale více sluší zimním zahradám, kde je celoročně chráněn před vlivy počasí. Je-li vaším favoritem i do zahrady či na terasu, budete ho muset uklízet.

Někdo zase dává přednost nábytku kovovému. Je vyroben z odlehčených materiálů a koncipován jako stohovatelný, tedy snadno uskladnitelný. Kovové výrobky jsou díky povrchové úpravě velice odolné, nevyžadují větší údržbu, sem tam je pouze potřeba otřít je vlhkým hadrem. V kovu jsou vyvedeny všechny výrobky, takže se nabízí pestrá škála stolů, židlí, křesílek, lehátek, lavic i úložných prostor na textilní součásti. Podle designu pak lze doladit slunečníkem či zahradní houpačkou.

Plast

Plastový nábytek může stát, například na balkoně, celý rok a na jaře se do provozu uvede pouze tím, že se otře od nalapaných nečistot. Když se řekne plastový nábytek, netřeba si hned představovat jen jeho nejvýznamnější zástupkyni – bílou plastovou židli, která se rozšířila po celém světě a stala se ikonou zahradního nábytku. Dnes jsou k mání velice elegantní kolekce z plastu, který evokuje přírodní materiály. Moderní design podtrhuje matné provedení, které se dobře kombinuje například s novou pokrývkou terasy.

Dřevo

Dřevěný nábytek je vhodný na zahrady klasického designu a tam, kde se konzervativní majitel raději nepouští do žádné větší proměny. Výrobky zpravidla z tropických dřev všech barev i kvalit vyžadují lehkou údržbu v podobě nátěru konzervačním olejem. Postačí je jedenkrát ročně lehce přebrousit, odborníci tvrdí, že to zvládne i hrubší kartáč, a napustit olejem vybrané barvy. 

Dřevěný nábytek je lépe, za dlouhodobější nepřízně počasí, alespoň přikrývat na míru šitými oblečky. Není to ale nezbytné, tropická dřeva jsou dostatečně odolná i proti středoevropskému klimatu. Mohou jen lehce změnit barvu. To ale na škodu není.

Sortiment dřevěného zahradního nábytku doplňují i kolekce z tuzemských dřev, jež se dodávají i bez povrchové úpravy. To proto, abyste si mohli nábytek natřít barvou, která bude vyhovovat.

Výhodou dřevěného nábytku je, že jej můžete docela snadno sami zrenovovat, takže vám může sloužit dlouhé roky. O tom, jak udržovat dřevěný zahradní nábytek v kondici, jsme psali zde.

Kovový i dřevěný nábytek, pokud není součástí zastřešeného venkovního prostoru, je třeba na zimu uklízet. Ne že by sníh a mráz nevydržel, ale nikterak mu to neprospívá. Proto je třeba při výběru zahradního nábytku myslet i na to, kam jej zazimujete.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve