Sladké fíky můžete sklízet i u vás na zahradě. Jak vybrat správnou odrůdu?

 Exterier 
15. května 2019 09:47 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
I na české zahradě můžete sklízet fíky Shutterstock
Fíky jsou velmi zdravé, ochrání vás před kardiovaskulárními chorobami, vysokým krevním tlakem, špatným cholesterolem, problémy s kostmi, hemoroidy i premenstruačním syndromem. A nemusíte je draze kupovat v obchodě, sladké plody můžete sklízet i z vlastního stromu.

Fíkovník je sice exotická dřevina, ale bez problémů ji můžete pěstovat i v našich končinách. A to nejen v květináči, ale i přímo v zemi. Musíte jen vědět, jakou odrůdu si pořídit a jak o fíkovník správně pečovat.

Sáhněte po správné odrůdě

Sehnat mladý fíkovník není dnes nic obtížného, k dostání je velké množství odrůd. Ideální je fíkovník smokvoň (Ficus carica). Pro úspěch venkovního pěstování je však vhodnější si pořídit jen nejodolnější odrůdy. Které to jsou?

  • Bornholm - tato odrůda zvládne i mrazy kolem −20 °C.
  • English Brown Turkey - i u této odrůdy je uváděna mrazuvzdornost −20 °C. Navíc je tato odrůda odolná rzi a je vhodná do našeho klimatu. Snese větší vlhkost.
  • Hardy Chicago - do náročnějších podmínek se hodí i tato odrůda. Bez problémů zvládne mrazy do −15 °C, je plodná a rychle rostoucí.

Vhodných odrůd je ale daleko více. S výběrem vám určitě poradí v každém dobrém zahradnictví.

Slunce a teplo

Svůj exotický původ fíkovník nezapře, a tak mu najděte slunné a teplé místo, které bude chráněné před větrem a mrazem. Jinak pěstování je jednoduché, kromě slunce a tepla potřebuje fíkovník přes léto dostatek vody a pokud jej pěstujete v květináči, je třeba rostlinu dát v zimě na chladné místo.

Fíkovník se dá pěstovat i přímo v zemi, v takovém případě se můžete těšit na daleko bohatší úrodu. I přesto, že jde o poměrně otužilou rostlinu, dá se u nás pěstovat jen v nižších a teplých polohách, například na jižní Moravě, v Polabí a podobně. Na české zahradě si můžete vypěstovat i exotické kiwi, jak jsme psali zde.

Plodí i dvakrát ročně

Pokud má fíkovník dobré podmínky a není chladné a deštivé léto, může ve své původní domovině plodit i třikrát ročně. U nás se ale plodů dočkáte obvykle jen jednou či dvakrát do roka.

Pokud nechcete rostlinu příliš vyčerpat, je vhodné na podzim všechny nedozrálé plody z rostliny otrhat, a to i ty nejmenší.

Fíkovník není náročný na zeminu. Povede se mu v zemině jílovité, pískovité i s rašelinovým základem. Nejlépe se mu ovšem daří v substrátu, který obsahuje jíl.

Jak a kdy přesazovat

Pokud se rozhodnete pěstovat fíkovník v květináči, přesazujte rostlinu vždy na podzim po opadu listů nebo na konci zimy. Každý rok dopřejte fíkovníku větší květináč. Jakmile už budete mít dřevinu v nádobě o objemu asi 80 litrů, bude stačit, když stromek přesadíte jen jednou za 3 - 4 roky. Stačí seříznout kořenový bal o třetinu a vyměnit zeminu. Také zastřihněte nadzemní část rostliny, aby ji zmenšený kořenový bal uživil.

Zálivka

Co se týká zálivky, záleží na tom, jak jste se rozhodli fíkovník pěstovat. Pokud jej máte v nádobě, musíte zalévat každý den a v horkých letních dnech i dvakrát denně. Jinak plody opadají nebo nebudou šťavnaté. Jestliže ale máte fíkovník ve volné půdě a je již dobře zakořeněný, takřka se bez zálivky obejde. Zalévat můžete rostlinu jen v opravdu extra suchém období.

A dejte si pozor na teplotu vody. Když v parnu zalejete fíkovník ledovou vodou, může utrpět teplotní šok, následkem kterého pak dřevině opadají listy nebo plody.

Pozor na dusík

Přidáním živin bude fíkovník dobře růst. Pokud máte rostlinu v květináči, zvolte hnojivo s postupným uvolňováním živin. Jen pozor na velké množství dusíku. Ten má za následek bujný růst, ale menší násadu plodů.

Fíkovníky vysazené venku přihnojovat téměř nemusíte. Maximálně na začátku sezony dopřejte stromku vyzrálý kompost nebo dlouhodobé hnojivo.

Zazimování

Pokud pěstujete fíkovník na zahradě v zemi, musíte myslet i na jeho zazimování. Osvědčilo se postavit kolem stromku klec třeba z králikářského pletiva a tu pak vyplnit suchou slámou nebo listím. Na vršek pak dejte nějaký pytel jako stříšku, aby do rostliny nepršelo. Někdo celý stromek obalí do juty. Další možností je přihrnout kořeny a keřík obalit bílou netkanou textilií či chvojím.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008