Nenechte popelnice hyzdit prostor před domem. Šikovně je zamaskujte

 Exterier 
28. května 2019 10:14 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Popelnice obvykle u domu moc parády nedělají Internet
Popelnice jsou obvykle nedílnou součástí každého domu. Jenže tyto nevzhledné plechové či plastové nádoby rozhodně postrádají estetickou hodnotu a často hyzdí jinak pěknou zahradu, předzahrádku nebo prostor před domem. Tak to však být nemusí, stačí popelnice šikovně zamaskovat.

Drtivá většina domácností produkuje množství odpadu a ten pak vyhazuje do popelnic. Vzhledem k tomu, že nádoby pravidelně svážejí popeláři, je třeba je umístit tak, aby byly po ruce a zároveň poblíž silnice, po které firma zabývající se svozem odpadu jezdí. Obvykle tak popelnice nacházejí místo před domem, na předzahrádce nebo na zahradě poblíž branky vedoucí do ulice. Lidé o tato místa často velmi pečují, protože je vnímají jako svou vizitku. A ošklivé popelnice mohou celý dojem totálně zničit.

Naštěstí existuje řešení. Vytvořte popelnicím speciální stanoviště, které bude vypadat hezky, přitom neztratí na své praktičnosti. Způsobů, jak na to, existuje mnoho. Záleží na celkovém pojetí prostoru - jestli je v moderním nebo spíše venkovském duchu.

Přístřešek či ohrádka

Nejčastěji lidé pro zakrytí popelnic volí ohrádku nebo přístřešek. Šikovný kutil vyrobí podobné kryté stanoviště z pár desek, v obchodech jsou ale k dostání i různá již hotová dvířka, která práci značně usnadní.

Někdo zvolí ohrádku, která není v horní části krytá, jiný vytvoří rovnou kompletní přístřešek. Stříšku lze navíc proměnit v malou mini zahrádku. Stačí vytvořit truhlík patřičného rozměru a osázet rostlinami. Jen nezapomeňte po stranách vyvrtat drenážní otvory, aby měla případná přebytečná voda kudy odtékat.

Zděná schovka

Popelnicím můžete dopřát také přístřešek vyzděný z cihel. Popelnice v něm bude schovaná sice jen ze tří stran, ale i tak bude toto stanoviště vypadat mnohem lépe, než když plechové nádoby necháte stát jen tak volně v prostoru. Ve zděném přístřešku můžete vytvořit i systém polic pro menší nádoby na tříděný odpad. Pokud bude mít zděný přístřešek střechu, použijte krytinu jakou máte i na domě. Celek pak bude působit sladěně. A pokud chcete a máte možnost, klidně čelní stranu zakryjte třeba hezkou kovanou brankou. O tom, že cihly vypadají skvěle i v interiéru, jsme psali zde.

Lehké zástěny

Vkusně vypadají i různé zástěny, které umístíte v zahradě tak, že ani nikdo nepozná, co za sebou ukrývají. U moderního domu mohou být třeba z oblíbeného tahokovu nebo zajímavě perforovaného plechu, v zahradě venkovského stylu lépe zapadnou zástěny ze dřeva. Použít lze i rákosové rohože, ty ale nemají dlouhou životnost a je třeba je pravidelně obměňovat.

Popelnice jako umělecké dílo

Popelnice nemusíte jen maskovat, pokud je hezky pomalujete, mohou se stát ozdobou zahrady i tak. Aby ale výsledek vypadal dobře, předpokládá to trochu výtvarného talentu. K dostání jsou i speciální samolepky, které ocení lidé bez výtvarného nadání. Pokud zvolíte barvy, je třeba použít takové, které bez problémů odolají dešti i mrazu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008