Přemnožení mravenci jsou pro zahradu peklo. Zavlečou vám do ní mšice a zničí květiny

 Exterier 
04. června 2019 12:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mravenci dokáží zlikvidovat zahradu Depositphotos
Hmyz v zahradě je žádoucí, ale všeho moc škodí. Například přemnožení mravenci mohou napáchat velké škody a je vhodné s nimi rázně zatočit. Naštěstí to jde i bez použití drastických chemických prostředků.

Mravenci jsou velmi pilní tvorové a když se vám na zahradě přemnoží, jejich píle vám může doslova zlikvidovat rostliny. Rádi totiž okusují květní pupeny, pochutnají si na sladké chuti kořínků mladé mrkve a navíc, a to je vůbec nejhorší, zavlečou vám do zahrady mšice, které chovají pro medovici. Na listech stromů, na listech zeleniny, jahod či rybízů, na letničkách či růžích.

Způsobů, jak počty mravenců v zahradě udržet na únosné míře, existuje celá řada. K dostání jsou různé chemické preparáty, ale jde to i bez chemie. A pro vaše výpěstky bude ekologická eliminace mravenců rozhodně lepší.

Pachy, které mravenci nesnášejí

Na kolonie mravenců můžete zaútočit například pomocí pachů. Na některé vůně jsou totiž abnormálně citliví a před některými raději zvednou kotvy a odstěhují se jinam. Které to jsou? Mravenci například nesnášejí vůni červené papriky, skořice, majoránky, levandule, bazalky a pod nos jim nejde ani kůra z citrusů. A také například kávová sedlina nebo rybí šupiny.

Stačí dát některou z těchto ingrediencí kolem mraveniště, kterého se hodláte zbavit, nebo přes cestičky, kudy chodí, a za pár dní nebude pravděpodobně po mravencích ani památky.

Vysaďte si správné bylinky

Podobným způsobem fungují i čerstvé bylinky. Pokud každoročně likvidujete mračna mšic na růžích či jiných keřích nebo rostlinách, jednoduše v jejich blízkosti vysaďte správnou skladbu bylinek, která mravence spolehlivě odradí.

Mravenci se například širokým obloukem vyhýbají čerstvé mátě, levanduli, majoránce nebo tymiánu. Pokud si na záhony tyto bylinky vysadíte, postaráte se o výtečnou prevenci proti mravencům. V okolí těchto bylinek se totiž usadí jen velmi výjimečně.

Bojujte pomocí závlahy

Možná se to na první pohled nezdá, ale pravidelná a důkladná závlaha může být při přemnožení mravenců účinnější obrannou strategií, než si dokážete představit. Mravenci milují sucho, koneckonců i mraveniště si staví na místech, kde se nedrží voda. Když jim tak v okolí příbytku vytvoříte vlhké prostředí, vezmou dříve či později nohy na ramena.

Lebka z dobytčete nebo psí konzerva

Když všechny předchozí tipy selžou, můžete do boje s mravenci vytáhnout ještě jednu zbraň, a to maso. Už naši předci věděli, že to na mravence funguje. V minulosti dávali na zem do blízkosti mravenčí kolonie uvařenou lebku dobytčete nebo prasete. Během pár dní mravence vůně zbytků masa přilákala a jakmile se v ní usadili, stačilo je i s lebkou odnést někam daleko mimo zahradu.

Dnes už ale není tak snadné lebku z dobytčete sehnat, řešení ale přesto existuje. Skvěle vám ji nahradí například kameninový květináč, který zaplníte slámou zalitou masovým vývarem. Použít můžete i psí konzervu, ve které necháte zbytky masa. O ekologických tricích, které fungují na mšice, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod