Obří kameny dodají zahradám půvab. Stejně jako oblázky nebo zajímavý štěrk

 Exterier 
17. července 2019 10:42 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kameny v zahradě mají své kouzlo Depositphotos
Kámen je přírodní prvek a v zahradě se bude vždy dobře vyjímat. Ať už zvolíte velký solitérní balvan, skalku, kamenné nášlapy do chodníku nebo šterkový záhon. Ale pozor! Instalovat kámen tak, aby vypadal, že je v zahradě od nepaměti, není tak jednoduché, jak se může zdát.

Lidé mají čím dál větší snahu zkrášlit své zahrady přírodním kamenem. Nádherně vypadá kámen ve spojení s nějakým vodním prvkem, ale stejně tak může být dechberoucí pohled na jeden obří balvan, dokonalou skalku či oblázky a valouny v květinových záhonech.

Kámen má ale v zahradě daleko širší uplatnění. Může posloužit jako stavební materiál pro výstavbu zpevněných ploch a chodníčků, k obkladu zahradních staveb nebo opěrných zdí i jako třeba výplň módních gabionů. A i když je kámen chladný a může sám o sobě působit tvrdým dojmem, v kombinaci s květinami nebo vodou dokáže vytvořit nádherné a harmonické scenérie.

Chce to mít cit

Jestli si ale myslíte, že osadit třeba solitérní kámen do zahrady je hračka, jste na omylu. Aby totiž kámen působil přirozeně a budil v lidech dojem, že je tu vlastně od nepaměti, musíte vědět, jak na to. Každý totiž v sobě dar v podobě citu pro estetiku nemá a byla by škoda vyhodit peníze za krásný balvan, který nakonec bude na zahradě působit jaksi nepatřičně. I proto je často vhodné přenechat tuto práci zkušenému zahradnímu architektovi.

Velké solitérní balvany, které slouží výhradně k dekoraci, se budou nejlépe vyjímat, pokud budou stát osamoceně na větší ploše.

Cena se odvíjí od druhu kamene

Ceny solitérních kamenů jsou různé. Záleží hlavně na druhu, ale samozřejmě i jeho velikosti. Například čský slivenec nebo břidlici pořídíte za 4 až 5 korun za kilo. Pokud si tedy koupíte menší 300kilogramový kámen, zaplatíte za něj kolem 1 500 korun. Kámen o váze 1 500 kg už bude stát pětkrát více. Mramorové solitéry o váze 50 - 150 kilogramů už ale seženete za cenu kolem 22 korun za kilogram. Za podobnou cenu lze pořídit i třeba onyx. Na oblíbené břidlici se dá také servírovat jídlo, jak jsme psali zde.

Pořízení kamene je jedna věc, s dalšími výdaji ale musíte počítat v souvislosti s přepravou. Stěhování kamene na určené místo není jednoduchá akce. Je potřeba proto počítat s patřičnými náklady na dopravu a mechanizaci nutnou k naložení, vyložení kamene a jeho usazení. Většinou se to neobejde bez jeřábu a nakladače. Nejen z technického, ale i z estetického hlediska by měl na usazování kamene dohlížet  odborník.

I menší kameny mají půvab

Nemusíte ale hned investovat tisíce korun do solitérních kamenů. Dobře vypadají i menší skalky, kameny, které zdobí jezírka nebo štěrkové záhony. Vždy je ale podstatné, pro jaké účely a zahradní styl kameny volíte. K jezírku se spíše hodí říční žulové valouny, do skalky naopak členité kameny, na obklady a šlapáky plochá břidlice či pískovec. Vhodným řešením je vybrat si kámen ze stejné nebo blízké lokality, kde se váš dům a zahrada nachází. Takový kámen bude vypadat nejpřirozeněji.

Skalka

Skalku vytvořte nejlépe v přirozeně vyvýšeném terénu, nebo v uměle vytvořeném valu. Kameny různých velikostí rozmístěte a usaďte nerovnoměrně tak, aby nepadaly, působily na místě přirozeně a aby byly stabilní. Meziprostory vyplňte kamennou drtí podobné struktury, jako je použitý kámen. Vzniklou skalku pak osázejte sklaničkami nebo např. zakrslými koniferami.

Nášlapy

Krásně vypadají i kamenné nášlapy v trávě, které nahradí klasický chodníček. K tomuto účelu se nejlépe hodí ploché kameny – například pískovec, břidlice nebo čedič.

Štěrkový záhon

Další možností je nahradit mulčovací kůru štěrkem, kačírkem nebo drtí. Vzniknou vám tak zajmavé štěrkové záhony. Pro mnohé rostliny, zejména pro trvalky a bylinky, je tento typ mulče snesitelnější. Jeho výhodou je i to, že na rozdíl od mulčovací kůry se nerozkládá a nemusí se v následujících letech tak často doplňovat. Podobně lze i pomocí kamene plošně vytvořit suťové záhony nebo suchý potok.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod