Dejte nádrži na dešťovku hezký kabát

 Exterier 
04. července 2019 10:06 / Marie Popelková
  2
📷
6 fotografií v galerii
Nádoby na dešťovku obvykle zahradu zbytečně hyzdí Internet
V dnešní době, kdy Česko trápí sucho, se snaží čím dál více lidí využívat dešťovou vodu, která obvyke slouží k zalévání zahrad. Na zahradách se tak ve větší míře začínají objevovat různé barely, sudy či velkokapacitní nádrže na vodu, které dešťovku zachytávají. Jenže ty většinou moc krásy nedělají, což se pak negativně projeví na celkovém vzhledu zahrady.

Zachytávat dešťovou vodu je velmi záslužné. Využívat pitnou vodu k zalévání zahrady je totiž zbytečně drahé a neekologické. Na druhou stranu není důvod nechat nevzhledné nádoby na vodu hyzdit vaši jinak upravenou zahradu. A nejde jen o samotnou nádobu. Obvykle z ní trčí i nejrůznější hadice, které se často bez ladu a skladu povalují v okolí nádoby. To vše lze přitom schovat, takže váš pozemek může opět působit čistě a upraveně.

Popínavky jsou vděčné

Jedním z řešení, jak nádobu na vodu pod okapem ukrýt, je postavit kolem ní jednoduchou dřevěnou konstrukci s pletivem, které necháte porůst popínavou rostlinou. Ideální bude, když zvolíte stálezelnou rostlinu, která poroste rychlým tempem. Takové nároky splňuje například břečťan kavkazský, který se hodí na slunná i polostinná stanoviště. Mrazy pak skvěle zvládne i břečťan popínavý, který navíc lze umístit i na severně orientovaná místa.

Dřevěný obklad

Nádobě na vodu můžete také vyrobit slušivý obal ze dřeva. Jednoduše si naměřte dřevěné desky, spojte je k sobě ze tří stran a máte hotovo. Nezapomeňte jen dřevo ošetřit proti případným škůdcům a povrch opatřete vhodným nátěrem, který odolá povětrnostním podmínkám.

Rákosová rohož

Pokud nechcete investovat moc peněz, pořiďte si klasickou bambusovou rohož. Tou pak nádobu jednoduše obalte. Toto řešení je levné, na druhou stranu nemůžete počítat s tím, že vydrží nějak extra dlouho. Obvykle bude nutné rohož každoročně měnit, aby celkový dojem vypadal dobře.

Zázemí za zdí

Naopak trvalé bude řešení, kdy k domu postavíte zídku, za kterou pak můžete uschovat nejen nádobu na dešťovku, ale i třeba popelnice. Pokud máte dům z cihel, postavte zídku z cihel, jestliže má váš dům fasádu, bude vypadat dobře, když stejný vzhled bude mít i zídka. Podobně jako nádoby na dešťovou vodu mohou prostor před domem hyzdit i popelnice. O tom, jak se dají skrýt před zraky lidí, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47