Dostala fasáda vašeho domu přes zimu zabrat? Poradíme, jak ji vyčistit

 Exterier 
13. března 2018 15:48 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fasádu lze čistit mnoha způsoby Shutterstock
Ani sebelepší fasáda nezůstane navždy bez poskvrny. Dříve nebo později se ušpiní a pokud jí budete chtít navrátit původní vzhled, budete se muset pustit do jejího vyčištění. Existuje několik metod, jak na to.

Fasáda je vizitkou každé budovy, a proto byste měli dbát na to, aby byla stále čistá a pěkná. Nejčastějším důvodem znečištění bývá usazený prach a bahno, někdy se ale na fasádě mohou objevit také mechy a lišejníky nebo solné květy. Kdo má v rodinném domě kočku a nízko okenní parapety, ví, jaký nepořádek na fasádě dokáží zanechat právě kočičí tlapky.

Běžné nečistoty lze naštěstí z fasády dostat dolů. Důvodů, proč fasádu udržovat v čistotě, je hned několik. Kromě estetického hlediska má pravidelné čištění i jiné výhody. Čistá fasáda například dodává domu na hodnotě a pomáhá při prodeji. Při odstranění lišejníků, mechů a plísní se zlepšuje vnitřní mikroklima objektu. Po zimě je kromě fasády nutné zkontrolovat i další části domu. O tomto tématu jsme blíže psali zde.

Jak fasádu čistit svépomocí

Pokud není vaše fasáda opravdu silně znečištěná, můžete se o její očistu pokusit i sami. Lidé obvykle používají tyto metody:

Čištění na sucho

Hrubší nalepené nečistoty, jako je tráva, pavučiny apod., odstraníte jednoduše tím, že fasádu ometete, případně vyluxujete.

Jde o řešení jednoduché, nevyžadující jakékoli speciální pomůcky a v případě hrubších nečistot i velmi dobře použitelné. 

Čištění na mokro

Pokud vznikne skvrna, můžete ji zkusit umýt, respektive vymýt, a to vlažnou vodou s jarem a obyčejnou houbičkou na nádobí (pozor, pouze její hladkou stranou) nebo kartáčem. Jedinou podmínkou je, aby voda byla demineralizovaná, protože tak na sebe efektivně naváže veškeré nečistoty. Doporučuje se i přídavek obyčejného prostředku na nádobí. Některé typy skvrn takto „vyzmizíkujete“ zcela bez problémů.

Pryč s plísní

Další eventualitou jsou speciální (fungicidní) přípravky, které si koupíte kupříkladu v běžném hobby marketu. Dokáží si poradit i s již vzniklými plísněmi a řada odborníků je proto používá rovněž. Proto se současně hodí i na preventivní ošetření fasád. K aplikaci vám stačí kartáč a postup je stejný jako v případě obyčejného čištění vodou. Na bílou fasádu mnoho majitelů nemovitostí s úspěchem vyzkoušelo i obyčejné Savo.

Vysokotlaký čistič

Dalším řešením je čištění fasády pomocí vysokotlakého čističe. Proud horké vody a současně využití páry jsou velmi účinnými pomocníky v boji s nečistotami na fasádě, proto se jedná o jeden z nejčastěji využívaných způsobů. Má to ale svá úskalí.

Vzhledem k vysokému tlaku, který může dosáhnout až 1 000 atmosfér, se tato metoda hodí spíše na fasády vytvořené z pevnějších materiálů. Ty měkčí byste mohli zničit. Bezpečnostní pokyny proto uvádějí, že tryska by měla být od povrchu zhruba 15 cm, nikdy ne méně.

Pokud žádná z těchto možností nepomůže, je potřeba vyhledat odborníka.

Profesionální čištění

Pokud se do čištění fasády nechcete pustit sami, oslovte specializovanou firmu. Odborníci obvykle zvolí jednu z následujících metod:

Čištění vodou a kartáčem

Při této metodě se využívají speciální kartáče různých druhů podle typu fasády a druhu nečistot. Zaprášená nebo jinak znečištěná fasáda je čištěna šetrně bez rizika jejího poškození. K čištění se využívá demineralizovaná voda, která na sebe váže prach a jiné nečistoty usazené na fasádě a dochází k hloubkovému čištění. Díky tomu vydrží fasáda čistá delší dobu, než je tomu u běžného čištění.

Podobným způsobem lze odstranit a vyčistit fasádu i od plísní, hub a mechů. Metoda je stejná jako u klasického čištění, ale navíc je potřeba speciální chemické přípravky. Ty by měly být certifikované a hygienicky nezávadné. Jejich použití je závislé na druhu poškození, rozsáhlosti nečistot a struktuře fasády. Kartáče aplikují chemické čisticí prostředky do hloubky. Díky tomu působí čištění zároveň preventivně.

Pískování

Pískování je tlakové čištění povrchů abrazivem. Tento způsob je sice velmi účinný, ale velmi prašný. Suché pískování dokáže vytvořit až několikametrový mlžný opar.

Suchý led

Čištění fasád je možné také pomocí suchého ledu. Toto inovativní čistění je zvláště šetrné a odstraní z povrchu pevně ulpívající nečistoty. Využívá pelety suchého ledu jako otryskovací medium. Díky tomu se velmi efektivně a rychle dají odstranit graffiti bez zbytečné námahy. Suchý led je aplikován pomocí trysky. Tato metoda je velmi šetrná a jemná k životnímu prostředí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve