Jak a proč ochraňovat stromky na zahradě před sněhem?

 Exterier 
19. ledna 2018 09:10 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Těžký mokrý sníh může polámat větve Pexels
Mrazivé období je tady a přesto, že příroda je na zimu zvyklá, je dobré zahradu trochu ochránit. Malé rostliny je dobré přikrýt a některé i zazimovat. Včetně stromů!

Pokud máte na zahradě stromky a bojíte se, aby zdárně přečkaly zimu, můžete je připravit jak na sníh, tak i na následnou oblevu.

Ovocné stromy

Rozhodně je nyní nestříhejte. Pokud se chystáte na zimní stříhání ovocných stromů, nechte ho až na konec února či začátek března. Právě toto zimní zastřihování je asi to jediné, co můžete pro ovocné stromy udělat. Potěší je ale také, když na zem kolem jejich kmenů naskládáte chvojí, listí, jehličnaté větve či cokoliv, co je trochu zahřeje a ochrání před přílišným mrazem.  

Péče o jehličnany

Pomoci můžete hlavně jehličnanům a mladým stromkům. Stačí jen provázek, nůžky na živý plot a žebřík. Pomocí žebříku vylezte ke špičce stromu. Vezměte provaz a uchyťte ho ke kmeni. Následně ho omotávejte tak, aby byly větve blízko u kmene. Pokračujte dále až budou všechny větve, které by se pod tíhou sněhu mohly zlomit, uchycené.

Podobně postupujte i u malých stromků, a to klidně i ovocných. I mladé listnáče mají tenké větve. Také ty se pod tíhou mokrého sněhu mohou zlomit. Jak v zimě pečovat i o okrasné keře vám poradíme v tomto článku.

Sledujte předpověď počasí

Pokud nechcete stromy svazovat, hlídejte předpověď. Jakmile meteorologové hlásí sněžení a následně oblevu, je potřeba připravit si koště a ve vhodnou dobu stromy omést. Těžký mokrý sníh totiž může větve polámat, a to i ty silnější. Takto zlomené větve pak velmi špatně dorůstají.

Ometání stromů nemusí zabrat příliš mnoho času. Navíc je tento způsob ochrany před polámáním větví pro stromy příjemnější než svazování větví. Při svazování se totiž provázek může zařezávat do větví a způsobovat zranění stromů. Ty pak nerostou tak, jak by měly.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008