Udělejte si revizi střechy před zimou, vyhnete se pak náročným opravám

 Exterier 
04. listopadu 2017 09:02 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Střechu je vhodné zkontrolovat nejenom dvakrát ročně, ale i po vichřici či bouřkách Shutterstock
Vichřice, která se v uplynulých dnech prohnala naší republikou, prověřila i stav našich střech. Ale ta pravá zkouška nastává především v zimním období. Proto neodkládejte pravidelnou revizi vašich střešních krytin. Včasným odhalením vad můžete zabránit velkým problémům, které vás v zimě mohou nepříjemně překvapit, a hlavně vám ušetřit pozdější nákladnou rekonstrukci, která může otřást rodinným rozpočtem.

To, že vám do domu nezatéká, neznamená, že je střecha naprosto v pořádku a není poškozena. Rozmary počasí už se na krytině mohly neblaze podepsat, aniž byste to nějak zaznamenali. Problémy se mohou objevit až po několika letech, a to už obvykle značí větší finanční výdaje. Proto udělejte dvakrát do roka pár preventivních kroků, které pomohou prodloužit životnost vaší střechy. Velmi vhodné je rovněž udělat takovou kontrolu po bouřce, sněhové vánici či prudkém dešti.

Kontrola povrchu

Povrch střechy by měl být čistý, bez náletové zeleně. Odlupování, nepravidelné blednutí barvy, bubliny a praskliny stejně jako škrábance naznačují, že povrchová úprava již vyžaduje opravu. Zatékat může rovněž v místě špatně ukotvené krytiny. Především doporučujeme zkontrolovat jižní stranu krytiny, která nejvíce čelí nepříznivým vlivům. 

Lemování komínů a spojovací prvky 

Kromě kontroly povrchu střechy je nutné se podívat i na spoje, oplechování úžlabí a lemování. Pokud najdete někde poškozený spoj, neváhejte a opravte jej. Zaměřte se rovněž na kontrolu míst, kde může nejčastěji zatékat, což je v okolí komínů, střešních oken a ventilačního potrubí. Zaměřte se i na nevyčištěná úžlabí. V zimě totiž namrzají a zamezují odtoku vody, což může způsobit zatékání střechy. A nezapomeňte rovněž zkontrolovat i stav svého komínu. O tom, jak si ho sami můžete vyčistit, jsme psali zde. 

Revize okapů

V neposlední řadě byste kontrole měli podrobit i okapy, které jsou pro životnost střechy a celé stavby zásadní. Odvádějí totiž veškerou vodu. Okapy bývají často zanešené navátým listím a dalšími nečistotami. Proto je vhodné je zkontrolovat alespoň před zimou.

Nezbytná opatření

Je důležité při pohybu na střeše dbát o svoji bezpečnost. Kontrolu by měla provádět především odpovědná osoba. Není vhodné, aby se kontrola prováděla v zimním období či po dešti, kdy hrozí uklouznutí. Při kontrole střechy, kde jsou jako hydroizolace použity asfaltové pásy, zase není vhodné vstupovat na střechu při vyšších teplotách. Hrozí vytvoření stop na pásech a jejich porušení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47