Svah na zahradě dokážete zpevnit i sami. Poradíme vám, jak na to

 Exterier 
23. září 2017 08:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud je svah na vaší zahradě měnší, dokážete ho zpevnit i sami. Shutterstock
Pokud máte na zahradě svah, který se pomalu a jistě sesouvá, měli byste hodně rychle přemýšlet o jeho zpevnění. Poslouží vám k tomu například betonové tvárnice. Do zpevnění svahu se můžete pustit i svépomocí.

Každý svah je jiný. Proto je dříve, než začnete s jakoukoliv jeho úpravou, vhodné si ujasnit tři základní fakta. Jak je svah, který chcete zpevňovat, veliký, jaký má sklon a jaké je jeho složení. Od toho se odvíjí postup stavebních prací a volba stavebního materiálu. Je totiž zásadní rozdíl v tom, zda chcete zpevňovat terén o sklonu 30° nebo 40°. Stejně tak se jinak zpevňuje svah složený ze stabilní zeminy a jinak svah plný písku nebo jílu. U velmi prudkých svahů je pak vhodnější jakýkoliv zásah předem konzultovat se statikem.

Při zpevňování velikých ploch se většinou bez těžké techniky neobejdete. Pokud nejste přímo stavař, přizvěte si alespoň k základním hrubým pracím odborníka. Ten na správnost postupu dohlédne. Nikdy radikálně nezasahujte do svahu v deštivém období nebo po jarním tání! Vodou nasátý svah by se snadno mohl dát do pohybu.

S menšími stavbami nebo budováním okrasných teras je většinou méně práce a zručný člověk si dokáže poradit sám. Zvláště pak, pokud ke stavbě použije prvky vyrobené z betonu. Jsou totiž vyráběny tak, aby do sebe snadno zapadaly a práce s nimi byla co nejsnazší. Navíc se dají různě kombinovat.

Jak zpevnit svah betonovými tvárnicemi

Pokud jde o drobnější stavbu, zvládnete ji i sami. Z materiálu budete potřebovat zeminu, svahové tvárnice podle potřeby, prkna, štěrk, cement, pojivo. Z nářadí musíte mít po ruce gumové kladivo, kolečko, měřící pásmo, lopatu, zednickou šňůru, manipulační kleště, rýč, vodováhu a pěchovačku.

Stavba základů

1. krok: Pro trvalé zpevnění svahu jsou třeba vhodné základy. Napněte provázek a vyznačte průběh základového pásu. Pro výšku zdi do 100 cm vykopejte zeminu do hloubky cca 40 cm.

2. krok: Abyste zabránili následnému sesuvu zeminy, pokryjte násep prkny. Pak uložte mrazuvzdornou vrstvu, kterou zhutněte do výšky 20 cm. Na ni přijde vrstva zavlhlého betonu o síle 10 cm.

3. krok: U zdí o výšce nad 100 cm vykopejte zeminu do hloubky 80 cm a na mrazuvzdornou vrstvu uložte minimálně 20 cm silnou vrstvu betonu.

4. krok: Beton nanášejte krátce před usazením svahových tvárnic. Použijte jen tolik betonu najednou, kolik tvárnic stihnete položit, protože beton musí být při usazování tvárnic vlhký.

Tip: Hloubku základů volte tak, aby nejspodnější řada tvárnic byla alespoň z poloviny v zemi.

Osazení svahových tvárnic

1. krok: Nejprve stanovte přesný průběh první řady tvárnic pomocí napnuté zednické šňůry. U svahových tvárnic s průhyby dovnitř položte první tvárnici tak, aby byl průhyb na začátku řady.

2. krok: Přitom můžete kdykoliv opravit směr následných tvárnic. Tvárnici mírně zatlučte gumovým kladívkem do betonové vrstvy a srovnejte dle vodováhy.

3. krok: Nyní položte další tvárnici s průhybem dovnitř. U druhé a všech dalších tvárnic dodržujte odstup o velikosti 5 mm. Tento odstup je důležitý pro vyrovnání výrobních tolerancí.

4. krok: Pak vysypte nejspodnější řadu tvárnic do 1/3 výšky štěrkem. Je to nutné pro zabránění škodám, které způsobí mráz v případě hromadění vody. Aby se voda nezadržovala v zásypu, lze udělat na několika místech odvodňovací žlábky.

5. krok: Na zásyp se používá mrazuvzdorný materiál. Jelikož jsou následující řady tvárnic zpravidla posunuty směrem dozadu a leží na zásypu, musíte ho pořádně zhutnit.

6. krok: Zbývající místo v tvárnicích vyplňte zeminou.

7. krok: Teď položte další řadu tvárnic - s posunem dozadu podle sklonu svahu, zasypte a tvárnice vyplňte zeminou.

8. krok: Pokládejte řadu po řadě směrem nahoru. Pak vše osaďte rostlinami podle svého vkusu a je hotovo!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47