Přemokřenou zahrádku zkultivuje vrba

 Exterier 
15. října 2017 06:45 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Okrasná vrba může mít mnoho podob. Shutterstock
Příliš mokrá půda s vysokým obsahem jílu bývá nepříjemným zdrojem bláta a mokřin. Nadbytečnou vodu zvládne ze zahrádky vypít třeba vrba. Díky svým hlubokým kořenům dokáže podmáčené půdy vhodně rekultivovat. Je velmi nenáročná a snadno si ji vypěstujete z pouhé větvičky.

Vrby jsou příjemnou ozdobou vlhkých zahrad. Přirozeně se jim daří podél vodních toků a rybníků, kde zpevňují břehy. Využít je ale můžete i pro výsadbu rychle rostoucích živých plotů. Vrbové proutí se pak využívá pro výrobu košíkářských výrobků a dekorací. Méně známé je, že se vrby uplatňují i jako rychle rostoucí dřeviny k produkci biomasy na vytápění. 

Zasaďte si kočičky

V našich podmínkách je velmi rozšířená vrba jíva, známá jako „kočičky“. Pokud ji chcete mít na své zahrádce, uřízněte v přírodě jeden proutek silný asi jako prst, mladý, nepoškozený. Je jedno, zda ho zasadíte na jaře, nebo na podzim – vrba je velmi nenáročná a snadno se uchytí prakticky v kterémkoli období. Větvičku seřízněte a dejte do vody. Za pár týdnů se na řízcích objeví bílé kořínky. Jakmile trochu povyrostou, zasaďte je do nakypřené, dostatečně hluboké zeminy tak, aby žádný kořínek nezůstal na vzduchu. Následně stále zalévejte, dokud se vrba dostatečně neuchytí. 

Kroucená vrba

Pokud si rádi zdobíte domov zajímavými větvičkami, můžete si vypěstovat vlastní kroucenou vrbu. Dorůstá do výšky asi 4 metrů a zdobí ji pokroucené až spirálovité větve. I tato vrba je plně mrazuvzdorná a rychle rostoucí. Preferuje slunná stanoviště až mírný polostín s dostatkem vody. I tuto rostlinu si snadno namnožíte pomocí řízku, který můžete zasadit přímo do půdy, nebo nechat zakořenit ve vodě. 

Vrba japonská

Velmi působivě vypadá také japonský druh vrby, který se vyznačuje barevnými listy. Ze začátku jsou zelené s bílým melírováním, později se zabarvují do růžova. Květy má ale velmi nenápadné. Čím více má vrba slunce, tím pestřejší jsou barvy jejích listů. I tuto rostlinu je nezbytné pravidelně stříhat či ořezávat, aby se přespříliš nerozrostla. Pro zachování tvaru koruny je dokonce vhodné stříhat tuto vrbu 2x ročně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve