Zahradní práce v listopadu. Na co byste neměli v žádném případě zapomenout?

 Exterier 
23. listopadu 2017 07:51 / Marie Popelková
  2
📷
2 fotografie v galerii
Okrasná zahrada v listopadu je čas, kdy ještě naposledy v roce okopeme a pohnojíme rostliny Internet
V listopadu se již ozývají první zimní dny a jde tedy o měsíc, kdy byste měli vaši zahradu připravit k úspěšnému přezimování. Ještě můžete dokončovat výsadbu nových stromů a keřů.

Listopadová zahrada má stále co nabídnout. Na sklizeň čeká poslední ovoce a pořád ještě kvetou některé pozdní okrasné rostliny. Nabízí se vysévat některé druhy kořenové zeleniny, ale i cibuli a samozřejmě je potřeba zahradu pořádně zazimovat.

V listopadu vidíte všude kolem sebe rozfoukané listí, na němž bývají choroby a přezimují na nich škůdci. Proto spadané listí hned uklízejte a kompostujte. Dokončete práce, které jste nestačili udělat v říjnu. Volné záhony zryjte  a rozvezte na ně kompost. Trávník pokryjte tenkou vrstvou zeminy nebo prosetého kompostu. Zkontrolujte a případně opravte úvazky stromků ke kůlům. Nové výsadby a choulostivé rostliny chraňte chvojím. Větší rostliny zabalte do juty nebo neprodyšné agrotextilie.

I vaše jezírko připravte na  přezimování. Jestliže je vaše jezírko mělčí než 1 m, doporučují odborníci nechat ryby přezimovat v akváriu. Teplota vody v akváriu by měla být v rozmezí 14 až 18 °C, ale v žádném případě nesmí být vyšší. Akvárium by mělo být dostačně prostorné.

Okrasná zahrada

V listopadu již moc květy na zahradách neuvidíte. To jen občas, když se zpozdí květy chryzantém, vřesů nebo pozdní šafrány. Vedle nich naši zahradu ozdobí barevné listy na stromech. Červenou nás nadchnou javory, jeřáby a třešně, žlutou pak lípy, habry a modříny.

Také v tomto měsíci byste se měli věnovat růžím. Keřové růže byste měli obrýt, ke kořenům přihrnout zeminu a přikrýt je chvojím. U stromkových růží nejprve stáhněte korunu, poté ji opatrně ohněte a zakryjte chvojím, popřípadě zahrňte zeminou. Koruny starších rostlin, které byste mohli ohnutím poškodit, zkraťte a obalte netkanou textilií. Pokud je příhodné počasí a půda není dosud zmrzlá, růže můžete do poloviny měsíce ještě také vysazovat.

Záhony s trvalkami, nově vysazenými cibulovinami, hajními bylinami a dřevinami bychom měli chránit chvojím nebo listím proti zimním mrazům.

Zeleninová zahrada

I v listopadu můžete kromě zazimování zahrady ještě i sklízet úrodu, a to především pórek, růžičkovou kapustu a kadeřávek. Čínské zelí může ještě zůstat na záhonech, nevadí mu ani mrazy. Stejně tak jsou odolné i ozimé druhy česneku, cibule, salátu a špenátu, i když ale vyžadují ochranu netkanou textilií.

V záhonech s výživnou a těžší půdou má smysl vysít ranou karotku, kořenovou petržel, ředkvičky, salát i cibuli. Na jaře budou ke sklizni o poznání dřív než napřesrok vysazená zelenina.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47