Zima klepe na dveře. Chraňte plastové zahradní jezírko před mrazem

 Exterier 
23. října 2019 11:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradní jezírko je nutné zazimovat Internet
Zahradní jezírka jsou v posledních letech módní záležitostí, a tak zdobí nejednu zahradu. Pokud máte na svém pozemku plastové jezírko, nezapomeňte jej správně zazimovat. Ať vám na jaře nezůstanou jen oči pro pláč.

Udělat vše pro to, aby plastové zahradní jezírko přežilo zimu bez úhony a příští rok na jaře zase dělalo parádu, není nic složitého. Je třeba dodržet několik zásad a jezírko bude po zimě odpočaté a bude připravené na novou sezonu.

Kalové plyny

Největším problémem při zamrznutí jezírka je vznik kalových plynů (metanu a čpavku). Vznikají rozkladem odumřelých částí rostlin. Plyny nemohou odcházet do vzduchu, protože jsou uzavřeny pod ledem. Ve větším množství pak mohou otrávit vodu. Kalové plyny jsou nebezpečné hlavně pro ryby. V plastovém jezírku by ryby přes zimu neměly zůstávat. Nicméně jedovaté plyny škodí celému jezírkovému mikrosystému. Proto je dobré při déletrvajícím mrazu dát na to pozor. V plastovém jezírku bez ryb mohou funkci provzdušnění zastoupit dutiny rákosu a stonky rostlin.

Led v jezírku nerozbíjejte. Mohli byste poškodit plášť jezírka ostrým předmětem nebo kusem ledu.

Ryby

Jestli máte v plastovém jezírku ryby, tak je nutný jejich podzimní odlov a přesun. Ideálním prostředím pro přezimování jezírkových ryb je v co největší nádrži, v místnosti s osvětlením a teplotou okolo 10 °C.

Určitě nenechávejte ryby v jezírku přes zimu. Plastová jezírka mají malou hloubku a promrzají. Ryby by při mrazech uhynuly.

Rostliny

Rákos a trávy svažte, aby se nelámaly. Nechte je ve vodě. Dutý rákos bude pomáhat vodě s odvodem nežádoucích (kalových) plynů. Stejně tak nechte i stonky pobřežních a bažinatých rostlin. Také odvádějí kalové plyny.

Lekníny na podzim z jezírka vyndejte. Nechte je přes zimu v chladné místnosti, kam proudí i světlo, například v kbelíku s vodou. V jezírku nemají dostatek bahna, aby se rostlina zatáhla a zimu přežila. Navíc malá jezírka mohou promrzat až ke dnu.

Plovoucí vodní rostliny (např. vodní hyacint) vylovte. Voďanka žabí květ naopak v pohodě přezimuje ve vodě.

Vyčistění jezírka

Na podzim je nutné z jezírka odstranit napadané listí, které by svým rozkladem vytvořilo nadmíru kalových plynů. Totéž udělejte s odumřelými částmi rostlin.

Plastové zahradní jezírko na zimu nevypouštějte. Nechte ho vrchovatě napuštěné. Nemusíte se bát, že by mráz jezírko poškodil. Můžete dát na hladinu plavat PET láhve nebo polystyren, aby rozrušoval vrstvu ledu. O tom, jak si v zahradě založit fóliové jezírko, jsme psali zde.

Zazimování jezírkové techniky

Mráz má velkou sílu. Dokáže rotrhat i potrubí. Proto uložte do tepla všechny komponenty, které nejsou k provozu jezírka v zimě potřeba.

  • Filtrace – nádrž může zůstat venku, fliltrační nádoba dovnitř.
  • Čerpadlo – po vyndání z jezírka vyčistěte a uložte do nádoby s vodou do domu.
  • UV lampa – vyčistěte, vysušte, ukliďte na suché místo.
  • Fontána – vyčistěte, vysušte, ukliďte na suché místo.
  • Hadice a potrubí – vypusťte vodu a uložte někam, kde nemrzne.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve