Trik na lepší výdrž chryzantém. S patřičnou péčí vám vydrží dlouhé roky

 Exterier 
08. listopadu 2019 10:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chryzantémy v květináčích je lepší přesadit Depositphotos
Teď na podzim jsou květinářství plná chryzantém. Lidé si těmito různě barevnými kvítky v květináčích zdobí okna, terasy, balkony i vchody do domů. Co ale udělat s květinou, když odkvete? Poradíme, jak ji správně zazimovat, aby vám dělala radost i v dalších letech.

Koupená chryzantéma nemusí sloužit jen jako dočasná venkovní dekorace, která pak po odkvětu skončí v popelnici nebo v kompostu. Když jí dopřejete patřičnou péčí, vydrží vám dlouhé roky.

Trik na lepší výdrž květin

Pokud si domů chryzantému v květináči přinesete, radí odborníci rostlinu hned přesadit do hutnějšího zahradnického substrátu. Většinou jsou totiž chrzantémy zasazeny v lehké rašelině v malém květináči a podzimní krásce pak hrozí, že snadno přeschne a uhyne. Co se týká zálivky, jsou chryzantémy poměrně náročné. Milují vlhko, ale nesnášejí přemokření. Jakmile delší dobu stojí ve vodě, začnou odspodu uhnívat.

Nezapomeňte na hnojivo

Na podzim sice u většiny druhů rostlin s hnojením zahradníci končí, ale chryzantéma tvoří výjimku. Kvetoucí chryzantémy je naopak třeba pravidelně hnojit. Díky této výživě vám bude květina dělat radost klidně i dva měsíce. K základnímu hnojení ještě přidejte vícesložková hnojiva.

Ne všechny přečkají mrazy

Ne všechny chryzantémy jsou mrazuvzdorné a přežijí zimu venku. Pokud si dopředu ještě před nákupem nezjistíte, zda právě vámi vybraná rostlina je mrazuvzdorná, později to už jen pouhým pohledem nezjistíte. Nejlépe proto uděláte, když rostlinu přestěhujete na zimu do studené chodby nebo chladné předsíně. Přezimovat mohou chryzantémy i ve sklepě.

Rostlinu sestříhejte, očistěte a přes zimu jí dopřejte jen mírnou zálivku. Vody by měla květina dostat jen tolik, aby jí nevyschly kořeny.

Přesazení do záhonu

Pokud máte záhon, můžete chryzantému z květináče také přesadit do země. Mohutnější dřevnaté rostliny zimu zřejmě bez problémů přečkají. Malé rostlinky raději na zimu přikryjte slámou nebo chvojím, to by je mělo před větrem a mrazem dostatečně ochránit. Někdy se ale i přes tuto péči chryzantémám přesazeným do země nedaří a uhynou. Je třeba s tím počítat. Za normálních okolností jsou totiž k pěstování v záhonku určené speciální sazenice, které se do země vysazují a jaře. O tom, jaké rostliny lze na podzim vysadit do truhlíků, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47