Ozdobte si okna či balkon rostlinami v truhlíku. Existují typy s mnoha funkcemi

 Exterier 
28. března 2020 11:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Truhlíky mají své kouzlo Depositphotos
Trh nabízí obrovskou škálu pěstebních nádob, cenově nejpřijatelnější a nejlehčí jsou truhlíky. Ovšem není truhlík jako truhlík. Existují mezi nimi opravdu velké rozdíly.

Kdo chce, může si pořídit občejný truhlík bez přidaných funkcí, ale na druhou stranu jsou k dostání i truhlíky vybavené řadou vychytávek – ať už jde o samozavlažovací funkci, barevně sladěné balkonové držáky, podmisky nebo třeba kontrolku vodní hladiny.

Důležitá je velikost

Důležitým kritériem pro výběr truhlíku je jeho velikost. Čím více místa budou mít kořeny v nádobě a čím více zeminy jim dáte k dispozici, tím lépe rostliny porostou. Omezujícími faktory jsou prostorová náročnost a hmotnost velkých nádob – těžké nádoby jsou sice stabilnější, v úvahu ale musíte vzít nosnost balkonového zábradlí i samotného balkonu.

Jako standard se používají truhlíky délky 40, 50, 60, 80 nebo dokonce 100 cm, šířka bývá mezi 15 a 25 cm. Kdo chce vysazovat rostliny jednoho druhu v jedné řadě, vystačí s truhlíkem užším, pro osázení druhově pestrých nádob ve dvou řadách doporučují odborníci zvolit truhlík širší než 20 cm.

Barvu volte i podle světové strany

Plastové truhlíky si můžete vybrat v nejrůznějších barvách od elegantní bílé přes klasické barvy terakoty či hnědé až po moderní pastelové barvy. Oproti přírodním materiálům je plast pro výrobu truhlíků doplněn o UV stabilizátory, které zaručí stálost barvy i při nepříznivých podmínkách nebo nadměrném slunečním záření. Na slunečné jižní strany je vhodnější zvolit truhlík světlejší barvy, aby se substrát v nádobě nadměrně nepřehříval. Do květináče na jžní straně můžete nasypat také hydrogelové granule, které zadržují vodu a jsou ideální tam, kde jsou nároky na zálivku vyšší.

Nejjednodušší typy truhlíků je třeba vždy vybavit podmiskou pro zachycení vytékající vody, která by jinak mohla způsobit poškození fasády nebo podlahy terasy.

Samozavlažovací truhlíky

Pokud hledáte sofistikovanější truhlíky, poohlédněte se po samozavlažovacích, které zajistí rostlinám dostatek vody v době vaší nepřítomnosti. Tyto truhlíky ušetří čas nutný pro zalévání, protože vodu stačí doplňovat jen jednou za několik dnů, navíc eliminují riziko přelití.

Hlavním znakem každého samozavlažovacího truhlíku je rezervoár vody ukrytý pod dnem. Kdysi oblíbené samozavlažovací knotové systémy, které přiváděly vodu z rezervoáru ke kořenům vzlínáním pomocí instalovaných látkových knotů, jsou dnes překonané, protože knoty se časem zanášely a bylo nutné je pravidelně vyměňovat. Novější bezknotové systémy se zdají být pro rostliny optimálnější, protože lépe imitují organické procesy v přírodě a nevyžadují náročnější údržbu.

Bezknotové systémy

Bezknotové systémy samozavlažovacích truhlíků fungují na organickém principu a umožnují tak zásobní zálivku bez poškození kořenů. Rostlina, stejně tak jako v přírodě, ucítí přítomnost vody a lehce prodlouží kořeny směrem k rezervoáru vody a pomocí kuželových otvorů roštu truhlíku si sama vezme tolik vody, kolik potřebuje v závislosti na počasí a dalších faktorech. Několik týdnů po vysazení rostlin zalévejte jen do dvou třetin maximální hladiny vody, aby se kořenům dal prostor pro jejich ideální prodloužení. Zbytek už příroda zvládne sama.

Drenážní otvory

Naprostou nutností jsou drenážní otvory ve dně nádob, kterými může odtékat přebytečná voda, jinak kořenům hrozí uhnívání. Tyto otvory je nutné provrtat nebo jen lehce prorazit v označených místech nad úrovní rezervoáru vody. Některé typy nabízejí na bočních stranách truhlíku dva drenážní otvory umístěné v různé výšce. V závislosti na dešti a požadavcích rostliny si tak může výšku drenážního otvoru každý vybrat sám.

Háky, držáky a jiné příslušenství

Nezapomeňte ani na příslušenství: držáky, které zajistí dokonalé a bezpečné upevnění na zábradlí. Držáky se dodávají v různých typech, případně lze využít nastavitelné držáky. Pro širší a delší truhlíky jsou lepší kovové držáky nebo větší množství plastových. O tom, co vše se dá udělat pro to, aby truhlíky nespadly z oken, jsme psali zde.

Chytré řešení nabízí i rozpěrná teleskopická tyč, která se rozepře mezi špalety okna. Bez montáže a vrtání do zdi zajistí, aby výrazně převislá květina nezpůsobila pád truhlíku. Praktické jsou i vyrovnávací nožičky, kterými zajistíte rovinu parapetu.

Pořídit si můžete také třeba měřák. Díky němu poznáte, kolik je vody v truhlíku a kolik jí máte dolít (ideální je střední hodnota).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve