Papiňáky se vrací na scénu!

S moderním papiňákem bude vaření bezpečnější, pohodlnější a hlavně rychlejší.
 Tipy a inspirace 
11. května 2017 16:30 / Shutterstock
  4   0
Tlakové hrnce jsou kuchařské kouzlo - jsou totiž tolik rychlé! Tlakový hrnec neboli papiňák je skvělá pomůcka, díky které bude jídlo uvařené rychle a přitom si zachová vitamíny a minerály, které se jinými způsoby vaření ztrácí.

Vaření v tlakovém hrnci je opět moderní. Pokrmy jsou chutnější, ušetříme a navíc to není nic složitého ani nebezpečného.

Určitě máte ještě v živé paměti syčící hliníkové typy, od kterých vás maminka nebo babička při vaření odháněla. Dnes v obchodě určitě na hliník nenarazíte. Moderní tlakové hrnce jsou nejčastěji vyráběné z ušlechtilé oceli a mají hned několik bezpečnostních pojistek.

Hlavní výhody tlakového hrnce

Vaření v tlakovém hrnci má hned několik výhod. Především je rychlé a šetrné k použitým surovinám, zachovává živiny, vitamíny, minerály a všechny chutě. Je to dáno vyšší teplotou varu, kdy můžeme připravovat potraviny při vyšší teplotě a jídlo se tak rychleji uvaří. Ušetříte až 70% času a asi 50% energie oproti běžnému vaření. Navíc vysoké teploty při tlakovém vaření zničí nežádoucí bakterie. Při přípravě pokrmu ve vlastní šťávě si jídlo zachová svou originální chuť i vůni. V kvalitním tlakovém hrnci tak budete vařit rychleji, úsporněji a také bezpečněji.

Co je možné v papiňáku připravit?

V tlakovém hrnci je možné vařit opravdu pestrou škálu jídel. Skvěle se hodí například pro přípravu poněkud tužšího masa, které by při normálním postupu jinak jen velmi těžko změklo. Připravit tak můžete tužší plátky hovězího masa například z falešné svíčkové, které bude uvařeno za 30 až 60 minut. Při dušení pod poklicí byste museli počítat i s několika hodinami, než by bylo maso poživatelné. Také se tento hrnec často využívá pro přípravu luštěnin, které při klasickém vaření měknou velmi pomalu, někdy i několik hodin. V „tlakáči“ jsou však hotové za několik málo minut, stejně tak jako brambory. Existují speciální kuchařky s recepty přímo určenými pro vaření v tlakovém hrnci.

Rady pro vaření v tlakovém hrnci

Základní pravidlo zní: nikdy nenaplňujte svůj tlakový hrnec víc než do poloviny pevnými potravinami a v případě tekutin by to nemělo být více než 2 třetiny obsahu hrnce. Ptáte se proč? Je to jednoduché. Potraviny mají tendenci při vyšším tlaku zvětšovat svůj objem. Proto je důležité množství vkládané do tlakového hrnce nepřehánět. Některé tlakové hrnce mají uvnitř vyznačené hladiny, které vám vždy řeknou, kdy je čas v plnění přestat. 

Při vaření v papinově hrnci používejte méně tekutin, protože při vyšším tlaku se tekutiny vaří až při vyšší teplotě a dochází tak k menšímu odpařování než při konvenčních metodách vaření.

Extra vůní a chuť potravin získáte tak, že je před samotným vařením v tlakovém hrnci zprudka osmažíte do hněda. Například při přípravě omáček necháte v tlakovém hrnci bez poklice maso s cibulí osmažit a teprve potom přidáte tekutiny a další ingredience. Ingredience přidáváte průběžně během vaření. Různé ingredience se různě dlouho vaří. Proto na začátku vaření přidáte ty ingredience, které se vaří dlouho a jako poslední přidáváte například ovoce a další měkké ingredience, které by se neměly rozvařit.

Buďte vždy připraveni snížit teplotu plotny. To je poměrně jednoduché v případě plynových sporáků a novějších elektrických a indukčních varných desek. U klasických elektrických plotýnek někdy velmi dlouho trvá, než vystydnou, proto je vhodné mít vedle hlavní plotny, na které vaříte, zapnutou ještě jednu, kde udržujete teplotu nižší a v případě potřeby hrnec pouze přesunete.

Čas vaření v tlakovém hrnci začnete počítat až od chvíle kdy dosáhnete plného tlaku.
Co se týče délky vaření, v případě tlakových hrnců bude kratší doba lepší. Stačí minuta navíc a pokrm se změní v břečku. Pokud zjistíte, že je váš pokrm nedovařený, není problém to napravit. Ale v případě, že máte z pokrmu rozvařenou břečku, tak máte smůlu.

Příliš vysoký tlak ve vašem hrnci může být způsoben třemi příčinami: příliš vysoká teplota, přeplněný hrnec a nebo ucpaný regulační tlakový ventil. V každém případě je dobré si přečíst návod k používání vašeho konkrétního hrnce. Nikdy nic nezkazíte tím, když před každým vařením zkontrolujete průchodnost regulačního ventilu a v rámci možností i funkčnost případného tlakoměru a teploměru. Tím byste měli předejít případné katastrofě.

Přibližné doby vaření různých potravin:

Zelenina
– květák/brokolice rozebraná na růžičky 2-3 min
– květák v celku 9 min
– mrkev 7 min
– celer 8 min
– zelí 8 min
– brambory nakrájené 8 min
– brambory v celku 12 min
– hrách, fazole 13 min (nenamočené dvojnásobek času)
Maso
– vepřové na kostky (guláš) 15 min
– vepřové dušené pečeně v celku 20 min
– vepřové koleno 30 min
– hovězí guláš 20 min
– hovězí dušená pečeně 25 min
– kuřecí prsa či stehna 13 min
– krůtí prsa či stehna 20 min
– slepice na polévku 25 min
– ryby 5-8 min

Časy vaření v tlakovém hrnci je nutno brát opravdu jen orientačně, mnoho závisí na konkrétním přístroji, sporáku a surovinách. Obecně je lepší vařit spíše kratší dobu a v případě problémů si to zapamatovat a pokrm dovařit pak už bez poklice.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Děsivý nápad. Jaderná elektrárna Fukušima chce zamořit oceán radioaktivní vodou

Tech

Špioni, papež a další. Ti všichni už komunikují se světem přes sociální sítě. V Česku je to slabší

Dům a zahrada

Koberce do kuchyně patří. Přesvědčíme vás

Zavřít reklamu