Při stavbě či přestavbě domu nezapomeňte na zdánlivě zanedbatelnou věc

 Interier 
19. ledna 2019 15:46 / Jitka Holoubková
  10
📷
4 fotografie v galerii
Kde jinde skladovat domácí zavařeniny než v chladné, tmavé, větrané spíži Pixabay
Zdánlivě zanedbatelná místnost, se kterou například byty v panelových domech vystavěných za socialismu vůbec nepočítaly, dokáže být výborným pomocníkem v domácnosti. Kde si ideálně spíž v domě vytvořit a jak ji vybavit, poradíme v článku.

Jak důležitá je spíž, věděli dobře naši předkové. Byla to jedna z nejdůležitějších místností v domě. Pokud by nebyla, nebo byla na nesprávném místě, či příliš malá, byl by to velký problém. Chodit denně do obchodu nebylo myslitelné a spoustu věcí byste v něm stejně nesehnali. Ty si musela správná hospodyňka připravit v průběhu roku a dobře je uskladnit, aby měla rodina pestrou stravu po celý rok.

Ideálně na severní straně a s okýnkem

Spižírna je malá místnost v blízkosti kuchyně. Nemělo by se v ní topit a ideální je, když je otočená směrem k severu, aby do ní nevnikalo příliš slunečního světla. V některých starších činžovních domech tento problém řešili tím, že vytvořili spíže bez oken. To ale není nejlepší, protože v místnosti, kde schováváte potraviny, byste měli mít možnost větrat. Dobré je občas vyvětrat současně okénkem i dveřmi.

Ve špajzce se dřív skladovaly potraviny všeho druhu, včetně těch, které dnes dáváme do ledničky nebo do mrazáku. Co to v praxi znamenalo? Například to, že máslo bylo třeba uchovávat přepuštěné, maso se mnohem častěji sušilo či nakládalo do soli či tuku, cibule se zavěsila, kořenová zelenina se zavrtala do písku, mléko a smetana byly v kameninovém hrnci.

Dnes sice díky mrazicím a chladicím eletrospotřebičům tak velké nároky na spižírnu nemáme, stále ale má svůj důležitý význam. Skladovat bychom zde měli věci, kterým prospívá teplota okolo deseti, maximálně patnácti stupňů Celsia a v lednici by na ně bylo příliš chladno. Týká se to většiny ovoce, ale i mnohé zelenině je lépe v dobré špajzce než v lednici. O tom, jak správně skladovat potraviny, se dočtete zde.

Úzké police a neskladovat jídlo s chemikáliemi

Na policích, které by neměly být příliš široké – tak kolem 30 centimetrů, bychom měli skladovat domácí kompoty, zavařeniny, marmelády, nakládané okurky, lečo nebo chutney. Patří sem samozřejmě také sirupy, likéry, pálenky či vína. Spižírna je výborným pomocníkem tehdy, když kupujeme potraviny ve slevě a přitom v záruce – například trvanlivé mléko, olej, ocet. Do spíže se ale dá také schovat plno kuchyňských přístrojů a robotů, které by nám přímo v kuchyni překážely. Stejně tak věci, které využijete jen jednou v roce – třeba formičky na vánoční cukroví nebo zavařovací sklenice a víčka.

Spíž na potraviny bychom ale neměli využívat současně jako skladiště chemikálií – čističů domácnosti, rozpouštědel a podobných věcí, kterými se mohou potraviny kontaminovat. Pozor bychom si měli dát i na postřiky proti různým škůdcům. Proti potravinovým molům či octomilkám se bráníme jednoduše úklidem a likvidací napadených potravin. Použít se dají i mucholapky, případně mololapky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008