Dostávají stěny od dveří a klik pořádně na frak? Problém lze velmi snadno řešit

 Interier 
08. ledna 2019 14:04 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Dveřní zarážka může být i hezkou dekorací Shutterstock
Pokud se ve vaší domácnosti doslova netrhnou dveře, dost možná řešíte problém, že vaše omítka a stěny dostávají od dveří a klik pořádně na frak. Přitom to tak nemusí být. Stačí si pořídit dveřní zarážku.

Zarážka dveří slouží k eliminaci nárazu dveřního křídla. Ochrání vaši omítku a stěnu před nárazem dveří. Prudký náraz dveří dokáže i odloupnout kus omítky a vy pak musíte shánět zedníka, který poničené zdi zase opraví. A trpí i kliky, které se častým boucháním o zeď mohou zničit. Přitom se těmto nepříjemnostem lze docela snadno vyhnout, stačí si pořídit dveřní zarážku.

Dveřní zarážka navíc může plnit i funkci estetickou. Lze totiž vybrat takové, které oživí místnost nebo ji jen jemně dozdobí. Protože je spousta motivů i materiálů, ze kterých jsou dveřní zarážky vyrobeny, tak si své najde určitě každý. Tohoto praktického pomocníka ocení hlavně rodiny s dětmi, hodí se ale do každé domácnosti.

Na stěnu i do podlahy

Každému vyhovuje něco jiného, a stejné je to i v případě dveřních zarážek. Existuje totiž mnoho typů. V zásadě se musíte rozmyslet, zda si pořídíte zarážku, která se instaluje do podlahy, nebo takovou, kterou umístíte na zeď. Funkčnost obou typů je stejná, takže vyloženě záleží na vkusu každého. O tom, podle čeho vybrat domů dveře, jsme psali zde.

Jde to i bez vrtání

Někoho může od instalace dveřní zarážky odradit to, že se výrobek musí do zdi nebo do podlahy přišroubovat. Jenže to jsou zbytečné obavy. Pokud vám vrtání z jakéhokoliv důvodu vadí, můžete si vybrat i z dveřních zarážek, které stačí jednoduše položit na místo. Volně stojící dveřní zarážky se vyznačují vysokou hmotností, takže je není potřeba jakkoli napevno montovat, a i přesto každý běžný tlak či náraz dveřního křídla bez problému ustojí.

Rozličný materiál

Provedení dveřních zarážek je velmi rozličné. Cenu udává nejen vzhled, ale i materiál. Nejlevnější zarážky jsou z gumy a dáte za ně třeba jen 15 korun. Za pár desetikorun už můžete koupit zarážku z plastu. Kvalitnější nerezové zarážky lze pořídit už od stokoruny. Pokud si připlatíte, můžete si dát na podlahu i zarážku z litiny, která se může stát nejen praktickým pomocníkem, ale i zajímavým designovým prvkem. Do ložnice nebo do dětského pokoje se pak hodí roztomilé plyšové zarážky ve tvaru nejrůznějších zvířátek. Kdo má zase byt vybavený v přírodním duchu, může si koupit dveřní zarážky ze dřeva.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod