Zebou vás v zimě nohy? Pořiďte si domů pořádný koberec

 Interier 
16. prosince 2018 18:59 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chlupatý koberec se hodí do ložnice nebo obýváku Pixabay
Ne nadarmo jsou koberce nejprodávanějším zbožím právě přes chladné měsíce roku. Pokud nemáme podlahové topení, nohy nás zaručeně studit budou. Pořiďte si alespoň několik kobercových kusů a ohřejte se.

Je nespočet druhů koberců – zátěžové, chlupaté, prošívané, tkané nebo vázané. Dokonce i plyšové, které se hodí zejména do ložnice nebo obýváku. Pokud nebudete pořizovat koberec do celé místnosti, ale jen kusový na jedno místo, pak dbejte i na to, aby měl podklad z pěnové gumy. V opačném případě vám bude po zemi nepříjemně klouzat.

Nákladná koupě

Vybrat vhodný a opravdu dobrý koberec nemusí být levná záležitost. A jistě jej také nekupujeme na jen na pár týdnů nebo měsíců. Vydržet v domácnosti by nám měl bez úhony i několik let. Myslete na to zejména ve chvíli, kdy se budete rozhodovat o tom, jaký vzor by měl mít nebo jaká barva by měla převažovat.

Rozhodně se vyplatí volit nadčasové koberce, které se snadno neušpiní, a doslova nic na nich není vidět. Koberec musí v každém případě zapadat také do celkového vzhledu interiéru. Musí ladit zejména s nábytkem, stěnami i doplňky. A pochopitelně s naším vkusem. Pokud bychom si jím nebyli jistí, tak jej raději nechme ležet v obchodě, protože by nám rychle mohl začít vadit.

Vhodný vzor

Zatímco do ložnice se hodí především jemnější barvy a jednobarevné kusové koberce, v obýváku se už můžeme více vyřádit. V každém případě by barvy nebo vzory neměly příliš rušit. A to vzhledem k faktu, že jde o místnost, kde především odpočíváme. Vhodné jsou například orientální vzory, které umí navodit pocit luxusu. Dobrou volbou jsou však i moderní geometrické vzory.

Jsou nadčasové a umožňují nám pohrát si opticky i s tvarem místnosti. Například rovnoběžné pruhy prodlužují místnost a přitahují oči od stěny ke stěně. Pokud však máte geometrickými styly vymalováno, pak od nich v dalších doplňcích již upusťte. Geometrie se hodí do jednoduchých interiérů, kde je na stěnách jednolitá a nejlépe jednobarevná výmalba či tapety.

Koberec na schodišti

Chcete-li mít koberec i na méně tradičních místech, jako je například schodiště, je třeba jeho pokládku velmi dobře naplánovat. Musí zde být připevněn opravdu pevně a musí stoprocentně sednout. V opačném případě by hrozilo uklouznutí na schodech, což není rozhodně nic příjemného. Na schodiště se hodí zejména jednobarevné koberce anebo vzorované. Například se hodí šikmé pruhy. Pasovat budou i v případě, že je výmalba kolem schodiště geometrická. Zde je rozdíl oproti běžné místnosti. Se schodištěm si zkrátka můžete dobře pohrát.

Sladění s výmalbou

Pohrát si s barvou koberce můžete do nejmenších detailů. Koberec může mít totiž i zcela totožnou barvu jako výmalba pokoje. V takovém pokoji pak bude koberec působit jako neutrální základ, který se následně propojí s výmalbou. Pro tento účel jsou však nejvhodnější lehké a světlé barvy. U tmavých odstínů by tato kombinace nevypadala příliš dobře a mohla by rušit naši pozornost. Světlé barvy jsou mimochodem vhodné například do dětského pokoje. Taková kombinace koberce a výmalby je pro dětský pokoj naprosto ideální. K jednobarevnému koberci se hodí i vkusné fototapety.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod