Jak pečovat o koberec, aby dlouho vydržel krásný a zachovalý

 Interier 
30. prosince 2018 11:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Existuje mnoho způsobů čištění koberců Shutterstock
Každá podlahová krytina vyžaduje jinou péči a jiné množství času. Nejinak je tomu také v případě, kdy máte doma položený koberec. Na první pohled se sice může zdát, že je čistý a stále jako nový, ovšem nenechte se zmýlit.

Pokud o svůj koberec nepečujete pravidelně a svědomitě, nejen že si jej postupně ničíte, ale zároveň se stává skvělým místem pro život roztočů. A tudíž zadělává jedincům se slabší imunitou na vznik alergie či dokonce astmatu.

Výkonný vysavač je základ

Určitě je každému z vás jasné, že pokud nejsou koberce pravidelně čištěny, drží se v nich poměrně velké množství prachu. Na ten samozřejmě v první řadě platí to, že budete koberec pravidelně vysávat. A pokud si k výkonnému vysavači ještě pořídíte speciální hubici doplněnou o antialergenní sáček, můžete z koberce takto doslova vytáhnout také roztoče.

Jednoduše za sucha

V pravidelných intervalech byste pak měli koberce hloubkově čistit, a to buď suchou, nebo mokrou metodou. Suché čištění spočívá v tom, že koberec posypete speciálním čisticím práškem, který necháte po dobu uvedenou v návodu k přípravku účinkovat.

Poté jej jednoduše vysajete, díky čemuž se účinně zbavíte nejen prachu, ale také špíny a dokonce případných pachů. Myslete však na to, že pokud máte koberec s vysokým vlasem, není tato metoda pro jeho úklid vhodná.

Na kolena nebo s pomocníkem

Druhou možností je vyčistit koberec mokrou variantou, a to buď ručně, nebo pomocí přístroje pro takové čištění. Pokud máte k dispozici vysavač, který mokré čištění umožňuje, máte vyhráno. Pokud tomu tak není, můžete se vrhnout doslova na kolena a celý koberec ručně vydrhnout. Anebo si zapůjčit u některé z úklidových firem stroj na mokré čištění koberců, případně tepovač.

Mokré, ale nepromáčené

Vždy však myslete na to, že na koberec nesmíte nalít velké množství vody, protože výsledek by byl přesně opačný, než očekáváte. Mnoho vody se totiž do koberce vpije natolik, že velmi pomalu a těžko vysychá, takže postupně koberec zatuchne a může začít zapáchat.

Přípravky, které jsou na čištění koberců určeny, totiž pracují zejména na principu husté pěny, která pomáhá nečistoty odstranit. Nikdy však tekutina nesmí pronikat do struktury koberců, protože by jej mohla zničit. Tento princip je stejný jako například u dřevěných podlah, které také nesmíte tekutinou zahltit, protože by ji nenávratně zničila.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47