Jak na vrzající postel? Tyto triky s problémem zatočí jednou provždy

 Interier 
15. ledna 2019 17:39 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Rozvrzaná postel je horší než kdejaká noční můra Depositphotos
Klidný a ničím nerušený spánek je pro zdraví člověka nepostradatelnou součástí. Pokud ale uléháme do postele, která nás celou noc budí svým vrzáním, nedokážeme pořádně zabrat a dříve nebo později začneme pociťovat únavu nejen po probuzení, ale i během dne. Jestliže i vaše postel vydává nepříjemné zvuky, přinášíme vám pár tipů, kterými je můžete snadno odstranit.

Příčinou nepříjemných zvuků může být stáří nebo nekvalitní materiál vaší postele, případně roštu. Zrovna tak se ale může jednat pouze o přílišné namáhání materiálu a náprava pak není zdaleka tak náročná, jak jste si možná mysleli.

Zjistěte příčinu

Abyste mohli začít pracovat na odstraňování zvuků, které vám nedají spát, je nutné nejprve zjistit, odkud pocházejí. Pracujte v co možná největším tichu a zaměřte se na jednotlivé části postele zvlášť. Z postele sundejte matrace, ale i rošty a poté zatlačte na všechny rohy. Pokud neuslyšíte žádné zvuky, položte na rám rošty a postup opakujte. Vrzání se může ozývat z několika míst naráz.

Dotáhněte rohy

Nejčastější příčinou vrzání bývají špatně dotažené nebo nedostatečně promazané rohové spoje. Povolte je, promažte a následně dokonale utáhněte. Použijte vazelínu, olej ve spreji, nebo obyčejnou svíčku či tvrdé mýdlo. A co do vaší ložnice rozhodně nepatří, se dočtete zde.

Pohybující se rošt

Příčinou vrzající postele však může být i pohybující se rošt po rámu postele. Promažte proto všechny styčné plochy, které by mohly zvuky způsobovat. Nevynechejte podpěry bočnic a středové výztuhy u dvoulůžek.

Problémem však je, že toto řešení je pouze dočasné. Po určité době budete muset tento postup opakovat. Tak jako tak se ale u většiny případů důkladným promazáním vrzání odstraní. Problémem může být i nedostatečná kvalita materiálu, jedná se ale spíš o výjimku.

Oblepte okraje páskou

Obzvlášť nejlevnější rošty bývají největším problémem. Jsou spojeny pouze textilním páskem a po rámu se neustále pohybují, čemuž je nutné zabránit. Můžete je buď přivrtat k rámu nebo jejich konce oblepit kobercovou páskou, případně vypodložit molitanem či jinou textilií. Tím docílíte dlouhodobějšího řešení problému a nebudete muset každý měsíc promazávat celou postel. A co víc, konečně se pořádně vyspíte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod