Pokud chcete perfektně čisté nádobí, musíte i myčce dopřát náležitou péči

 Technika 
25. dubna 2020 09:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čisté nádobí z myčky nemusí být samozřejmost Depositphotos
Myčky nádobí patří už ke standardnímu vybavení většiny domácností. Jestli chcete z myčky neustále vytahovat čisté a voňavé nádobí a chcete, aby vám co nejlépe a co možná nejdéle sloužila, je třeba dodržovat několik základních pravidel.

Každý spotřebič vyžaduje správnou péči, která zahrnuje nejen správné používání, ale také pravidelné a důkladné čištění. A myčka v tomto ohledu není výjimkou. Jak na to?

Zvolte správný program

Jak se správně o myčku starat a co dělat, aby bylo nádobí opravdu čisté? Velmi důležitým krokem je odstranit z nádobí veškeré zbytky jídla, než ho vložíte do myčky. Pokud to neuděláte, může dojít k ucpání čerpadla (což je nákladná oprava) nebo ke vzniku nepříjemného zápachu.

Myčku nádobí si hodně lidí pořizuje nejen kvůli úspoře času s mytím nádobí, ale také pro úsporu energie. Aby byl mycí cyklus opravdu úsporný, je třeba zvolit správný program. Většina myček vám umožní nádobí umýt i při polovičním naplnění. Je-li mycí program krátký, neznamená to však automaticky, že bude také ekonomický. Většinou dochází k větší spotřebě vody a jejího ohřátí na vyšší teplotu. Volte proto program s označením „eco“, který sice bývá delší, ale k umytí nádobí si vystačí s menším množstvím vody.

Mycí prostředky do myčky

Dokonale čistého nádobí dosáhnete i správným výběrem mycích prostředků. Vybírat můžete z přípravků, které mají za úkol pouze odstranit (rozpustit) nečistoty či skvrny a zanechat nádobí čisté. Pro správný chod a funkci myčky bude však nutné spolu s nimi používat také leštidlo a regenerační sůl. Nebo se rovnou můžete rozhodnout pro multifunkční přípravky, které v sobě již leštidlo i sůl obsahují.

Jak vyčistit myčku na nádobí

I myčku je nutné čas od času vyčistit. Uvnitř totiž mohou zůstat zbytky jídel, mastnota i vodní kámen, a to vše má vliv na funkčnost spotřebiče. Pokud byste nevěnovali čištění vnitřního prostoru myčky pozornost, projevilo by se to tvorbou nepříjemných pachů, zhoršenou kvalitou mytí a s tím spojeným zvýšením provozních nákladů.

Myčky jsou vybavené filtry, které zachycují nečistoty. Tím, že je budete pravidelně čistit (cca 1× týdně), zabráníte roznesení nečistot po nádobí během dalších mycích cyklů. Filtr vyjměte, opláchněte pod tekoucí vodou, případně ho houbičkou a mycím prostředkem vyčistěte (skvěle v tomto případě poslouží i vyřazený kartáček na zuby).

Pokud vaše nádobí není tak dobře umyté, jako tomu bylo dříve, zkuste vyčistit ostřikovací ramena. I v tryskách totiž mohou zůstat zbytky jídel, které poté brání proudu vody. Ve většině případů se sprchovací ramena dají vytáhnout, což čištění velmi usnadňuje.

Nečistoty se hromadí také na dvířkách myčky a v jejím těsnění. Pravidelné čištění proto vyžadují i místa, kam se nedostane voda s mycím prostředkem. K tomu postačí navlhčený hadřík se saponátem, kterým otřete těsnění, ovládací panel a myčku zvenku.

Jednou za měsíc dopřejte myčce čisticí cyklus. Novější modely myček nádobí jsou vybaveny samočisticím programem, který stačí pouze aktivovat. Pokud vaše myčka nádobí tento speciální program nemá, postačí myčku zapnout naprázdno na nejvyšší možnou teplotu spolu s běžně dostupným čisticím prostředkem určeným pro tyto účely. Předtím vždy vyčistěte filtr a odstraňte všechny zbytky, které se mohly usadit ve spodní části myčky.

Zlikvidujte vodní kámen

Nepřítelem myčky je také vodní kámen, který způsobuje tvrdá voda. Nejen, že se usazuje ve vnitřních částech spotřebiče a tím ho poškozuje, ale také vytváří matné povlaky na nádobí (zejména na skle). A právě z toho důvodu se do myčky přidává speciální sůl, která funguje jako změkčovač vody. Dávkuje se podle tvrdosti vody, která se pohybuje v rozmezí od 0,7 do 1,25. Čím nižší tvrdost, tím je voda měkčí a není nutné přidávat mnoho soli. Nutnost jejího doplnění vám připomene signalizace myčky.

Stejným způsobem postupujete v případě doplnění leštidla. Leštidlo aktivuje ochranu nádobí, zejména sklenic, a brání nečistotám a vodnímu kameni, aby se znovu usadily na čistě umytém nádobí. Rozptýlí také kapky vody a napomáhá nádobí rychleji uschnout. Výsledkem bude zářivě čisté a perfektně nablýskané nádobí.

Řiďte se pokyny výrobce a dávkujte prostředek dle návodu. Nadměrné množství leštidla může na skle zanechat nežádoucí skvrny. O tom, které nádobí domyčky nedávat, jsme psali zde.

Čištění odpadu myčky

Pokud dojde k ucpání odpadu, myčka sama přestane fungovat. Je takhle naprogramovaná z důvodu ochrany domácnosti před přetečením. Ucpaný odpad, který se nachází pod filtrem, uvolníte buď mechanicky (například, že setřete usazeniny z vnitřních stěn či použijete čisticí pružinu), nebo tím, že odstavíte myčku, odšroubujete odpad a po odstranění usazenin nasypete do odpadu chemický čistič.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008