Vyzdobte si domov podle své oblíbené země

 Tipy a inspirace 
05. prosince 2018 18:05 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nebojte se toho a pusťte se do zdobení Shutterstock
Ve staré dobré Anglii prý zdobí každý rok stromek jinak. Tak proč bychom to nemohli zkusit i my? Ať už doma s láskou vyráběné či koupené na vánočním trhu – s netradičními dekoracemi svůj stromek na Štědrý den proměníte v zářivou dominantu.

Hoďte za hlavu tradiční české zvyky a zkuste to letos jinak. Jakou máte oblíbenou zemi? Zařiďte si Vánoce podle ní a užijte si je, byť v českých podmínkách, pro tentokrát zcela netradičně.

Dánské girlandy

Výzdoba v Dánsku je velmi bohatá a pestrá. Každý dům má svoji girlandu a ty jsou často k vidění i uvnitř domů. Nejde ale o žádné kupované kusy. Každá girlanda se v Dánsku vyrábí poctivě ručně. Stejně tak je zvykem si před adventem vyrobit vlastní adventní věnec.

Belgičané si potrpí na svíčky

Ať už jde o byt či dům, vše je pečlivě nazdobeno a nasvíceno. Svíčkami se to hemží i uvnitř domovů. Jsou dekorativní, voňavé a v žádném případě nesmí chybět. Belgičané mají rádi poinsettie – tedy vánoční hvězdy. Jejich dům je jimi vždy bohatě ozdoben.

V Anglii vládne jmelí

Štědrý den je opravdu ve dne, nikoliv po setmění. Dárky se rozdávají 25. prosince ráno. Večer předtím však lidé zavěsí vánoční punčochy nad krbová kamna, aby ráno vůbec něco našli. Anglické domácnosti jsou nádherně a pestře vyzdobené. Nechybí zářící poinsettie, které jsou rozestavěné v květináčích po celé domácnosti. Jmelí je vždy zavěšené u stropu.

Lahodná Francie

Budete-li hledat největší kulinářské kouzelníky v Evropě, pak se nechte inspirovat Francií. Advent až tolik neprožívají a na věnce či další předvánoční dekorace si nepotrpí. Pomineme-li tedy obchody a ulice, tam je to jinak. Domovy Francouzů se zdobí většinou až těsně před svátky. A nenechte se mýlit – zatímco v kuchyni jsou Francouzi jedničky, vánoční dekorace si raději nakoupí, než by si je sami vyráběli.

Vlastnoruční dekorace Finů

Oproti tomu Finové jsou zase až příliš zruční. Co je jen trochu možné, tak to sami vyrobí. Ať už jde o dekorace nebo ozdoby na dům. Vyrábí se nejčastěji ze slámy, ta se kombinuje s dekorativními rostlinami. Sváteční atmosféru pak stejně jako u nás dolaďují adventní svíčky.

Vánoční Itálie

Vánoce Italů jsou snad nejdelší v celé Evropě. Užívají si je už od 8. prosince až do 6. ledna. Své domovy zdobí vánočními hvězdami, v žádné rodině nechybí betlém nebo jesličky a spoustu pestrobarevných doplňků. Do betléma postupně vkládají postavičky, které by tam úderem Štědrého dne měly být. Postavičky jsou vyráběny nejčastěji ze dřeva.

Norští skřítci

Norové jsou snad jediní na světě, kdo věří na skřítky. Ale proč ne? Jejich domovy jsou jich plné. A protože vánoční skřítci mají prý rádi přírodní materiály, tak dekorace jsou vyráběny převážně z nich. Používají na ně větvičky, kůru, barevné květy i slámu. A vše vyrábějí poctivě ručně.

Švýcaři mají rádi ozdoby

Tento národ má v oblibě bohatě ozdobená a nasvícená okna. Na nich je většinou umístěn podobně barevně laděný květináč s oblíbenými květinami. Ty jsou pokryty řetízky z perliček. A působí jako miniaturní vánoční stromek. Pod květiny se většinou umisťují miniaturní atrapy vánočních dárků.

Témata: advent, vánoce, ozdoby, dárky
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47