Jak vybrat opravdu dobrou varnou konvici
Rychlovarná konvice je užitečný pomocník. Poměrně rychle uvaří dost vody na čaj či kávu pro celou rodinu. Dá se i převážet. Existují typy do auta i malé cestovní, které vám nezaberou místo v kufru. Jak se vyznat ve spleti možností? Je to jednoduché.
Konstrukce
První a podstatnou věcí je konstrukce. Důležité je, aby konvice neměla v sobě jen topnou spirálu. To už je překonaný koncept. Dno by mělo být ploché a mělo by být z nerezu. Ověřte, jak se konvice otevírá a plní vodou. Je důležité, aby vám řešení vyhovovalo. Někde se víčko otevírá na pružinu, jinde musíte víčko odklopit vlastní silou. Jde to různě komfortně a je to akce, kterou s konvicí děláte pravidelně. Vyzkoušejte chod spínače. Doporučujeme, aby spínač byl spíš bytelnější a kratší. Jinak hrozí jeho prasknutí či ulomení.
Z hlediska funkčnosti nezáleží na designu konvice. Pokud se rozhodnete pro konvici skleněnou, musíte počítat s tím, že konstrukce je křehčí. Sklo se ale lépe udržuje v čistotě. Nerezové konvice jsou také šikovné. Plastové povrchy se snadno poškrábou a ztratí svůj původní vzhled.
Objem a příkon
Hodně důležitý je objem konvice a příkon. Čím větší je objem, tím vyšší výkon byste měli požadovat. Obvykle se ty větší konvice vyrábějí o objemu 1,7 litru a mají příkon 2,2 kW. Dejte si pozor, abyste si nekoupili stejně velkou konvici s nižším příkonem. Voda by se ohřívala zbytečně dlouho. Pokud ale máte problémy s jističem, možná se vám bude konvice s příkonem 1 700 W hodit víc. To už záleží na vašich podmínkách v bytě. Jsou ovšem lidé, kteří varnou konvici nepoužívají vůbec, ale využívají ohřev na indukční desce. Více o tom se dozvíte v porovnání sklokeramiky a indukce v článku zde.
Nalévání vody
Jestli máte možnost, tak v obchodě požádejte o ukázku, jak se z konvice dá nalít voda do šálku. Některé nepodařené konvice mají totiž tendenci při větším náklonu vodu rozlívat kolem. Dá se argumentovat tím, že nesmíte konvici tolik naklánět. Zastáváme ale spíš stanovisko, že konvice by měla namířit proud vody vždy jen na vybrané místo.
Termostat
Některé konvice mají v sobě zabudovaný termostat a jsou schopné ohřát vodu jen na určitou teplotu. Jiné sice nemají termostat, ale mají zabudovaný teploměr. To slouží lidem, kteří si často připravují zelený čaj nebo jiné nápoje, které potřebují nižší teplotu vody, než je 100 stupňů Celsia. Pokud k nim patříte, určitě požadujte konvici s touto vlastností.