Myčka občas vytvoří na sklenicích nevzhledný film. Zkuste trik, který je dokáže ještě zachránit

 Tipy a inspirace 
11. května 2021 09:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy myčka na sklenicích vytvoří ošklivý bílý povlak Depositphotos
Snad každý, kdo má doma myčku nádobí, se s tím už někdy setkal. Na některých sklenicích se vytvoří bílý či šedý povlak. Sklo je sice čisté, ale nevzhledné. Někdo si na to zvykne, jiný raději poničené sklenice vyhodí. Než se ale takto zašedlého skla definitivně zbavíte, zkuste jej ještě zachránit.

Názory na to, proč se na některém skle film objeví a na jiném ne, se dost různí. Někdo to přičítá nekvalitnímu sklu, další špatným tabletám do myčky či chybějícímu leštidlu a jiní jsou přesvědčeni, že za to může tvrdá voda. Ať je důvod jakýkoliv, pokud už se vám film na sklenicích vytvořil, je třeba s tím něco dělat.

Sledujte symboly

Podle výrobců myček se film vytvoří jen na nádobí, které není vhodné k mytí v myčce. Pokud si tedy kupujete nové sklenice, vždy je dobré sledovat, zda výrobce povoluje mytí v myčce. U starších sklenic, kde už tuto skutečnost zjistíte jen horko těžko, buďte raději opatrní. Byla by škoda si nechat myčkou zničit krásnou sadu křišťálových sklenic po vašich předcích. U staršího skleněného nádobí tak raději vždy předpokládejte, že do myčky určené není a vyleštěte jej ručně.

Vemte si na pomoc ocet

Co ale dělat, pokud už film na sklenici je? Zkuste na kousek sklenice nanést trochu octa, pokud uvidíte, že povlak jde dolů, máte vyhráno. Nejprve sklenice ručně umyjte, abyste je zbavili případných zbytků čistidel, která by mohla s octem reagovat. Pak pomocí houbičky namočené v octu sklenici pořádně vyčistěte.

Pokud povlak stále drží, nechejte sklenice v octu přímo namočené, klidně čtvrt hodiny i déle. Pak sklenici opláchněte teplou vodou.

Zpět do myčky

Jestliže nepomohla ani octová lázeň, můžete zkusit ještě jeden fígl. Necháte sklenice opět umýt v myčce, ale jinak, než jste byli doposud zvyklí. Naskládejte sklenice do myčky, ale místo kapslí přidejte kyselinu citronovou nebo odstraňovač fleků. Nastavte teplotu na 60 stupňů Celsia a nechejte sklenice umýt. Pokud používáte místo kyseliny citronové odstraňovač fleků, raději si důkladně přečtěte návod, u některých přípravků je nutné po použití nechat ještě myčku běžet jeden cyklus na prázdno. O tom, které další nádobí není radno dávat do myčky, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008