Jak zatočit s rybinou. Použijte sodu, citron nebo čajovou sedlinu
Pokud dbáte na zdravou stravu, neměly by ve vašem jídelníčku chybět ryby. A klidně několikrát do týdne. Ryby totiž obsahují mnoho zdravých tuků, které jsou těžko nahraditelné. Navíc báječně chutnají. Ne každý však snese jejich zápach. Vše má ale své řešení. Pokud budete dodržovat při přípravě ryb několik zásad, můžete se tohoto problému snadno zbavit.
Do mléka
Pokud jste si přinesli rybu domů ze supermarketu, snažte se ji hned vybalit. Už v tuto chvíli nemívá ryba zrovna valnou vůni. A čím dříve se odéru zbavíte, tím lépe. Rybu omyjte pod tekoucí vodou. Tím ji zbavíte nepříjemného slizového povrchu. Poté ji osušte papírovými utěrkami a naložte ji na několik minut do mísy s vychlazeným mlékem. Mléko funguje jako skvělý pohlcovač pachů a hlavně nijak nezmění výslednou chuť ryby. Naopak zvýší její křehkost.
Neutralizace prkénka
Samotné porcování ryby bývá další úskalí. Je totiž jedno, zda rybu porcujete na dřevěném nebo plastovém prkénku. Obojí totiž nasákne její pach, který se těžko odstraňuje. S tímto vám ale pomůže jedlá soda. Nasypejte ji na prkénko a veškeré kuchyňské pomůcky, s nimiž přišla ryba do kontaktu. Prášek nechejte několik minut působit a poté jej otřete namočenou houbou. Uvidíte, že zápach zmizí.
Čaj na nádobí
Někdy od ryby načichne i nádobí, na kterém je připravujete. Proto si k ruce připravte čajovou sedlinu (je jedno, z jakého čaje). Tu nasypejte na dno nádobí, přidejte trochu vody a vše chvíli povařte. Nádobí pak umyjte běžným způsobem. Uvidíte, že po zápachu nebude ani vidu. Čajovou sedlinu pak můžete využít i k dalším činnostem, o nichž jsme psali zde.
Aby ruce voněly
Takzvanou rybinou vám mohou načichnout také ruce. V takovém případě můžete použít gumové rukavice, které však můžete po manipulaci s rybou rovnou vyhodit. A nebo si před přípravou potřete ruce šťávou z citronu. Ten dokáže veškeré pachy pěkně zneutralizovat. Navíc vám ruce vydezinfikuje. Ovšem buďte opatrní, pokud máte na rukou ranky či záděry. Citron by vás mohl pěkně pálit. Vyzkoušet můžete také sůl, ale opatrně pak s dalším solením ryby, abyste si z ní neudělali doslova slanečka.