Klíč k úspěšnému pěstování záleží na kvalitě substrátu. Podle čeho se řídit a jak vybrat tu správnou zeminu

 Tipy a inspirace 
15. dubna 2021 10:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní zemina je domovem pro rostliny Depositphotos
Koupili jste si nový substrát, ale zatímco loni vám vzešla všechna semena, letos ani jedno? Důvodem může být nekvalitní zemina. Poradíme vám, podle čeho se řídit a jak vybrat tu správnou.

Chcete-li mít letos opravdu kvalitní úrodu, neměli byste šetřit na tom nejdůležitějším, a to na substrátu. Každá rostlina má totiž zcela jiné nároky na kvalitu pěstební směsi, proto byste jejímu výběru měli věnovat dostatečnou pozornost. Není totiž substrát jako substrát.

Domov pro rostliny

Tak by se stručně dal shrnout význam substrátu. Ten musí totiž poskytnout podporu kořenům rostlině a tím zajistit její dobrou stabilitu. Zároveň je potřeba, aby jí poskytl dostatek živin a dokázal zadržet tolik vody, kolik pro svůj růst potřebuje. Současně však musí být dostatečně kyprý, aby se ke kořenům dostal potřebný vzduch. A pokud něco z toho rostlině chybí, začne strádat a projeví se to i na jejím růstu a vývinu.

Hodnota pH

Kvalitní substrát by měl být uzpůsobený přímo určitému druhu rostlin a poskytnout jim také základní hnojivo, které rostlině dodá potřebnou dávku živin pro první týdny. To, co je klíčové, je hodnota pH pěstební směsi. Díky ní mohou rostliny přijímat živiny obsažené v půdě. Většina rostlin upřednostňuje půdu s hodnotou pH mezi 5,5 a 6,5. Kyselomilné rostliny, jako jsou například hortenzie nebo rododendrony, zase potřebují substrát s hodnotou pH 4 až 5. Proto před nákupem zeminy je potřeba vědět, jaké rostliny budete pěstovat.

Kvalita = kyprost

Kvalitní substráty by měly být rovnoměrně promísené a při dotyku se rozpadají na kypré, ale přesto stabilní částice. Máte-li možnost tuto vlastnost vyzkoušet, určitě neváhejte. Stejně tak se neostýchejte k zemině přivonět. Měla by cítit lesem a dřevem. Pokud v ní najdete náznak zápachu hniloby a plísně, raději ji neberte. Určitě se nevyhýbejte substrátu, který obsahuje malé bílé kuličky, které se v ní mohou objevit. Nejedná se o žádnou houbovou chorobu, ale o perlit získaný z přírodních vulkanických hornin. Jeho velkou předností je dobře pojímat vodu a zároveň zajistit vzdušnou strukturu substrátu.

Domácí směsi

Substráty nemusíte kupovat, můžete si je namíchat i doma. Na to si raději pořiďte nějaký sešit, do nějž si budete dělat poznámky o poměrech a složení. Směsi si pak namíchejte podle rad zkušených zahrádkářů a pěstitelů. Do zápisníku si dělejte poznámky, zda se rostlině v určité směsi dařilo či ne a časem si budete moc sami vyselektovat, která receptura je pro vás nejvhodnější, případně si je budete upravovat sami. 

Jak se obejít bez rašeliny 

Kvůli ochraně rašelinišť upouští někteří zahrádkáři od substrátů obsahujících rašelinu a využívají jiné alternativy, což není určitě na škodu. Proto, patříte-li mezi ně, hledejte zeminu s obsahem kůrového a zeleného kompostu, kokosovými či dřevními vlákny. Tyto přírodní suroviny zajišťují výborné předpoklady pro růst rostlin. Důležité je také kvalitní hnojivo. I to nemusí být čiště chemické, ale přírodní. Připravit si jej můžete i sami. Jak na to jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008