Vytvořte si z nerezové pánve nepřilnavou. Stačí znát jednoduchý fígl

 Tipy a inspirace 
30. března 2021 11:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nerezové pánve vedou skvěle teplo, proto je mají rádi profesionální kuchaři Pixabay
Nerezové pánve jsou skvělé pro svou odolnost, ale mají jednu nevýhodu. Jídlo se na nich snadno přichytí. Poradíme vám trik, díky němuž si na nerezovém povrchu vytvoříte nepřilnavou vrstvu.

Většina hospodyněk nejraději sáhne po teflonové nebo keramické pánvi. Jídlo se sice na nich nepřichytí, ale na druhou stranu vyžadují opatrné zacházení, jelikož povrch těchto pánví bývá velmi choulostivý na poškrábání. Profesionální kuchaři mají zase rádi spíše nerezové pánve. Vědí totiž, že skvěle vedou teplo, což má zásadní vliv na výslednou chuť připravovaného pokrmu. Má to však jedno ale. Jídlo se na nerezi snadno přichytí. Nicméně stačí znát jeden trik, jak udělat z nerezového povrchu nepřilnavý.

Zdravotně nezávadná

Nerezová ocel má nesporné množství výhod. Je prakticky nezničitelná, můžete ji použít na všechny druhy vaření, a to včetně trouby, navíc je zdravotně nezávadná. Ani náhodný pád na zem by neměl nerezové nádobí nijak poškodit a pokud se vám podaří vnitřní povrch pánve nebo hrnce poškrábat, neztratí nádobí nic ze svých vlastností. Navíc u něj nehrozí uvolňování toxických látek. A pokud nemá nějaké zvláštní rukojeti, bez potíží snese vysokou teplotu v troubě.

Přilnavost a mytí

K hlavním nevýhodám nerezi patří ta vlastnost, že povrch má tendenci připalovat víc než keramika, sklo, smalt, o nepřilnavých površích ani nemluvě. I když nereaguje s většinou chemikálií v kuchyni, při skladování kyselých nebo zásaditých potravin nebo při mytí v myčce časem vzniknou matné skvrny. 

Vypálení pánve

Přejděme však k jednoduchému triku, který udělá z nerezové pánve nepřilnavou. Tato vrstva sice není navždy, ale můžete ji kdykoliv snadno nanést znovu. Proces se nazývá vypálení pánve. Díky němu se na povrchu pánve vyhladí póry i mikroskopické oděrky, které mohou způsobit připalování, takže pak snadno můžete na takové pánvi dělat i takové palačinky, jejichž obracení bývá někdy noční můrou. 

Postup

Připravte si jakýkoliv olej na smažení (ideálně řepkový). Do čisté a suché pánve nalijte 
tři lžíce oleje a rozprostřete jej po celém povrchu i okrajích. Pomoci vám může mašlovačka nebo papírová utěrka. Olej zahřívejte 2-3 minuty na středním stupni či plameni, dokud se z něj nezačne kouřit. Poté vařič vypněte. Pánev nechejte chvíli vychladnout, aby byla stále teplá, ale už ne horká. Přebytečný olej vylijte a zbytek vytřete ubrouskem, aby se leskla skoro jako zrcadlo. A máte hotovo. Teď už na takové pánvi můžete připravovat prakticky cokoliv a jídlo se vám nepřichytí. I mytí by se mělo stát mnohem snadnější. A pokud přeci jen na pánvi zůstane nějaký přichycený kousek, zkuste na něj vzít sůl nebo ocet. Jak tyto suroviny použít jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod