Využijte vodu ze sušičky v domácnosti. Hodí se na celu řadu činností

 Tipy a inspirace 
11. března 2021 11:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kondenzační sušičky sbírají nahromaděnou vodu do speciální nádržky Pixabay
Přemýšlíte, jak šetřit doma s vodou? Máme pro vás jeden tip. Máte-li doma kondenzační sušičku prádla, můžete z ní vodu použít na celou řadu činností. Pár vám jich představíme.

Voda je základ života, a proto by se s ní mělo také šetřit. A to v každém ohledu. I proto výrobci spotřebičů vyrábějí stále úspornější pračky nebo myčky. Vodou můžete šetřit i díky sušičce. Tedy v případě, že máte doma kondenzační. Fungující na principu kondenzace vody, která se odvádí do speciální nádržky a tu je pak potřeba vylévat. Co ji tak ještě použít i pro jiné účely? Pravda je, že sice objem vody ze sušičky nebude pro další fungování domácnosti klíčový, ale její využití bude vzrůstat úměrně s tím, jak často sušičku používáte a kolik vody vám po sušení zbyde. A jak se říká, kapka ke kapce...

Splachujte

Asi nejjednodušším řešením je použít vodu ze sušičky ke splachování záchodu. Stačí ji slít do kbelíku a použít ji na spláchnutí WC nebo vylitého nočníku po dětech. A zbytek vody můžete ještě použít i na jeho vymytí.   

Na podlahy

Voda ze sušičky je prakticky čistá, maximálně může nést stopy vůně po pracích přípravcích. Provoňte si jí i svou domácnost. Jednodušše ještě teplou vodou ze sušičky vytřete podlahy. Do kbelíku můžete přidat i antibakteriální přípravek bez chlóru a vaše podlahy pak budou opravdu čisté a bez bakterií. 

Do připálených hrnců

Zbylou vodu ze sušičky můžete také použít pro odmočení připálených hrnců. Tím pádem nemusíte zbytečně plýtvat kohoutkovou vodou, kterou byste stejně následně vylili do dřezu nebo záchodu. Nalijte vodu ze sušičky do zašpuntovaného dřezu a chvíli počkejte, až se zbytky připáleného jídla v hrnci odmočí.

Zpět na prádlo 

Jsou druhy oblečení nebo skvrn, které je potřeba vyprat v ruce nebo je alespoň nechat odmočit. Nalijte vodu ze sušičky do umyvadla nebo lavoru, přidejte k tomu odstraňovač skvrn a prádlo namočte. Jak správně prát v ruce prádlo jsme psali zde.

Mytí bot

Kdo má doma malé děti, ten moc dobře ví, že během chvíle se umí zašpinit od hlavy k patě, boty nevyjímaje. Na jejich očistu neplýtvejte zbytečně kohoutkovou vodou, ale použijte vodu ze sušičky. Vezměte si na pomoc také šikovný kartáček.

Na napařování

Díky tomu, že kondenzací v sušičce vzniká demineralizovaná voda, můžete ji tak použít pro některé druhy napařovacích žehliček. Pro jistotu ještě proceďte vodu ze sušičky přes jemné plátýnko nebo sítko, abyste se zbavili možných chloupků z prádla. A pak ji můžete použít. To, zda je demineralizovaná voda vhodná místo destilované i pro vaši žehličku, si raději zkontrolujte v návodu od výrobce. 

Při zalévání květin

Ano, i na to lze vodu ze sušičky použít, ale pouze za předpokladu, že budete na praní prádla používat ekologicky odbouratelné prací prostředky. Vybírejte takové, které mají co nejvyšší podíl přírodních aktivních látek a složek, jež se v přírodě rychle a účinně rozkládají. A to samé udělejte i v případě, že používáte aviváž, vonné perličky nebo vůni do sušičky. Tu si můžete vyrobit i sami a nebude škodit ani rostlinám. Stačí nakapat  přírodní esenciální olej na tenisový míček a vložte spolu s prádlem do sušičky. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve