Zelenina a ovoce, které byste neměli dávat do ledničky ani do sklepa

 Tipy a inspirace 
16. března 2021 09:18 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Co patří do lednice a co na kuchyňskou linku? Depositphotos
Čerstvé ovoce a zelenina jsou výživné a chutné, ať už domácí nebo kupované. Rychle ale také podléhají zkáze. Znalost správného skladování produktů prodlužuje jejich životnost, maximálně využívá jejich sezonnost a omezuje plýtvání potravinami.

Některé druhy ovoce by měly být uchovávány v chladu, jiné zase ne. A to samé platí i pro zeleninu. Jednoduše řečeno, existuje spousta variací, což znamená, že je velmi užitečné vědět, co jak a kdy skladovat a proč.

Ovoce, které by nemělo být skladováno v chladničce

Meruňky, avokádo, banány, guava, kiwi, mango, melouny, nektarinky, papája, broskve, hrušky, ananas nebo švestky budou i nadále dozrávat, pokud zůstanou třeba na vašem stole nebo kuchyňském pultu. Když jsou dokonale zralé, můžete je dát do ledničky, aby se jejich životnost prodloužila. A to dokonce platí i pro banány, protože zatímco jejich slupka může zčernat, ovoce bude nezkažené.

Zelenina, která by neměla být skladována v chladničce

Česnek a cibule mohou zůstat mimo lednici, ale jakmile je oloupete nebo nakrájíte, zabalte je a uchovávejte v chladničce. Skladujte je odděleně od brambor, protože brambory vylučují ethylen, který může způsobit klíčení cibule.

Brambory, taro, sladké brambory a maniok patří mezi tu zeleninu, která by se neměla uchovávat v chladničce. Tyto škrobovité hlízy uchovávejte v chladném, tmavém a vzdušném prostoru, volně naskládané v misce nebo v koších, ale ne v plastových sáčcích. Rajčata by měla být také mimo lednici, a to dokonce i když jsou zralá, protože při chlazení ztratí chuť. 

Ovoce, které patří do lednice

Nejprve několik obecných pokynů pro chlazené ovoce a zeleninu. Pro organizaci a lepší konzervaci potravin v ledničce používejte samostatné, opakovaně použitelné plastové sáčky, anebo ještě lépe plastové nádoby s víkem nebo lehké nádoby z nerezové oceli. Nekombinujte ovoce a zeleninu do jedné nádoby, protože ethylen vylučovaný některým ovocem (jablka, broskve a hrušky) může některou zeleninu znehodnotit (obzvláště náchylný je hlávkový salát). Určité skupiny produktů lze skladovat společně, a to například kořenovou zeleninu s odstraněnými listy. Různé citrusové plody lze rovněž uchovávat pohromadě. Salátové listy lze uzavírat ve stejné nádobě. Ale pozor. S výjimkou měkkých bobulí je obecně ovoci lépe v neuzavřeném obalu.

Jablka, která hodláte skladovat dlouhodobě (déle než týden a až několik měsíců), by měla být uchovávána chlazená. Nemusejí být zabalená, ale vylučují ethylen, takže ostatní produkty by měly být uchovávány odděleně od nich. Měkké bobule mají tendenci se rychle kazit a měly by být konzumovány během několika dnů od nákupu. Patří mezi ně ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, hrozny, jahody a maliny.

Třešně by měly být rovněž v lednici a mohou být uchovávány v chladu v otevřené misce nebo nádobě.

Zelenina, která patří do lednice

Většina zeleniny vydrží déle, když je v lednici. Dlouhý seznam obsahuje například artyčoky, chřest, čerstvé fazole, řepu, brokolici, růžičkovou kapustu, zelí, mrkev, květák, celer, chilli papričky, kukuřici, okurku, lilek, fenykl i křen, kedluben, listovou zeleninu, pór, houby, hrášek, papriku, ředkvičky, rebarboru, jarní cibulku, špenát nebo klíčky. Dále čtěte: Jak skladovat víno, když nemáte sklípek. Mnoho lidí chybuje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47