Domácí uzení je velmi oblíbené. Správný šmak dodá masu i sýrům vhodný výběr dřeva
Při uzení hraje samozřejmě svou roli i výběr potravin, ale ten správný šmak dodá jakémukoliv masu, rybě nebo sýru právě dřevo, kterým v udírně topíte. Něco tak jednoduchého jako výběr dřeva opravdu může zhatit veškerou vaši snahu. A naopak, správně zvolené dřevo povýší i obyčejný pokrm na úžasnou delikatesu.
Na měkké dřevo zapomeňte
Obecně se dá říct, že většina tvrdého dřeva je pro uzení vhodná. Naopak měkké dřevo jako borovice, smrk, cedr a jehličnaté neopadavé stromy jsou vyloženě nevhodné. Jejich míza totiž obsahuje škodlivé chemické látky, které mimo jiné způsobují, že maso chutná jako terpentýn.
Dřevo ovocných stromů je ve většině vhodné a některé přímo vynikající. Dobré jsou také dřeva ořechů, jako je pekan a ořechovec. Jednoduché pravidlo, které by se dalo beze všech znalostí aplikovat, je to, že když dřevo nevoní jako dobré jídlo, nedá se na něm dobré jídlo připravit.
Každé dřevo dodá uzenému jídlu jinou chuť
Neexistuje žádný klíč, který by určil jeden druh dřeva jako nejlepší pro uzení. Každý má jiné chutě a tudíž si tak oblíbí i jiné dřevo. Přesto existují dřeva, která lidé k domácímu uzení používají nejčastěji.
Buk
Tento typ dřeva dává masu úžasnou chuť, jen je při jeho použití potřeba udírnu více hlídat. Dřevo má totiž velkou výhřevnost a občas dává více kouře a tepla, než pro pomalé uzení potřebujete. Buk je univerzální a hodí se k uzení většiny mas.
Dub
Velké oblibě se těší dub, dejte si ale pozor na to, aby bylo dubové dřevo dobře vysušené. V opačném případě může dát vyuzenému masu či rybě trošku nakyslou pachuť. Pokud jste v uzení nováčkem, začněte s dubem. Výsledná chuť masa bude silná, ale ne přehnaně. Dub se skvěle hodí k uzení jehněčího, hovězí, hřbetu, ryb, klobásek a tvrdých sýrů.
Akát
Vyzkoušet můžete také akát. Akátové dřevo je dobré pro většinu mas, nejlepší chuť dodá hovězímu a drůbeži.
Olše
Olše dodá uzeným pokrmům sladkou vůni. Toto dřevo je vhodné pro většinu mas, především zvěřinu, lovné ptáky, ryby a mořské plody. Je to právě olše, kterou rodilí Američané používali k uzení lososa.
Bříza
Na rozdíl od dubu můžete břízu použít, i když nebude perfektně vyschlá, dobře totiž hoří a nemá tolik aromatických látek a tříslovin, které ovlivní chuť masa. Nejčastěji se používá k uzení kousků vepřového a kuřecího masa.
Ořech
Nejvšestrannější volba pro různé způsoby uzení. Buďte ale opatrní, abyste dřeva nedali moc. Chuť by byla až příliš hořká. Je ideální pro větší kusy žeber a vepřových ramen a téměř každého červeného masa a drůbeže. Ořechové dřevo se postará o silné, kouřové a sladké aroma. Nejlepší možné dřevo na slaninu nebo šunku, můžete jej kombinovat s jabloní nebo javorem.
Jasan
Všeobecně dřevitý nádech a vůně. Pokud ho použijete, mějte na paměti, že jasan hoří rychle a vydatně, připravte se na časté přikládání, možná by byl lepší v kombinaci s jinými dřevy.
Jabloň
Jabloň má lehce nasládlou a hodně ovocnou vůni. Je vhodná především na lovné ptactvo, vepřové, šunku a měkké typy sýrů.
Meruňka
Meruňkové dřevo funguje podobně jako ořechové, je ale o něco jemnější a sladší. Výborně se hodí k jakémukoliv uzenému pokrmu, především pak k sýrům. Nesmíte to však s meruňkovým dřevem přehánět, obsahuje totiž hodně pryskyřice.
Třešeň
Sladká a ovocná, nejlepší na kuřata a krocany. Jen si pamatujte, že kůži barví do tmavě hnědé barvy. Skvělá volba, pokud se chystáte udit králíka nebo měkké typy sýrů.
Broskvoň
Na uzené jídlo funguje podobně jako ořešák, ale je jemnější. Univerzální typ dřeva, které se hodí kuzení čehokoliv. Jen pozor, podobně jako dřevo meruňkové obsahuje i dřevo z broskvoní hodně pryskyřice.
Hrušeň
Dřevo z hrušně je podobné jako z jabloní. Je však o něco jemnější a sladší. Hodí se k uzení drůbeže, lovného ptactva a vepřového.
Slivoň
Další dřevo, které je podobné jako ořešák, ale je jemnější a sladší. Dřevo ze slivoní je univerzální, takže se hodí k uzení čehokoliv.
Ostružiník
Dřevo z ostružiníku dodá uzenému jídlu sladké, jemné, ovocné aroma. Jde o jedno z nejlepších dřev pro lovné ptactvo jako křepelka, hrdlička, tetřev a krocan.
Javor
Nejjemnější dřevo pro uzení. Masu dodá decentní kouřovou příchuť. Skvěle se hodí pro uzení drůbeže, krocana, lovného ptactva a vepřového masa.
Kaštan
Kaštanové dřevo se postará o sladký a ořechový chuťový profil. Je úžasné na šunku, vepřové ledviny a drůbež.
Na co si dát pozor
- Nikdy nepoužívejte plesnivé, hnilobné nebo jinak poškozené dřevo.
- Vyhněte se také pilinám a odřezkům, stranou nechte chemicky ošetřené nebo barvené dřevo.
- Nepoužívejte dřevo ze starých palet, mohou být z problematického materiálu.
- Polínka by měla být správně vysušená, ideální doba je dva až tři roky. Před samotným uzením je ale na chvíli můžete krátce ponořit do kyblíku s vodou, aby dávala hutnější dým.
- Před uzením zbavte polínka kůry. Ta totiž nehoří, ale pouze doutná, a způsobuje tak nežádoucí zčernání masa.
- Zapomeňte na jehličnany, nepoužívejte je ani na roztopení. Až na jednu výjimku, tou je jalovec. V malém množství výsledek příjemně oživí. O tom, jak si na zahradě postavit vlastní udírnu, jsme psali zde.