Epsomská sůl neslouží pouze k léčebným účelům, ale výborně ji využijete i na zahradě

 Tipy a inspirace 
25. března 2021 10:38 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Epsomská sůl dodá rostlinám hořčík  Depositphotos
Epsomská sůl má mnoho využití. Můžete ji nasypat do horké vany a s její pomocí se uvolnit. Dokáže bojovat s ucpanými póry a tvrdnoucí pokožkou na chodidlech. V neposlední řadě vám může také ulevit od bolestí zad. Epsomská sůl toho však zvládne mnohem více. Neprospěje jen vám, ale i vaší zahradě. Jak ji využít?

Nespojujte si epsomskou sůl s kuchyňskou solí. Jde o přírodní minerál získaný z hydratovaného síranu hořečnatého. Byl objeven v podzemním prameni ve městě Epsom v Anglii v 16. století. Od té doby až do dnešních dnů se využívá jako léčivý prostředek. Kromě toho, že pomáhá lidem zmírnit jejich bolesti, prospívá i rostlinám. Obsahuje totiž síru a hořčík, což jsou dvě důležité látky, které podporují jejich zdravý vývoj a růst.

Epsomská sůl pomáhá rostlinám zvyšovat příjem živin z půdy

Epsomská sůl obsahuje hořčík, což je základní živina, která pomáhá rostlinám vykonávat své základní funkce. Jednou z nich je schopnost absorbovat další živiny z půdy, např. dusík či fosfor, bez kterých by se jim příliš dobře nedařilo. Epsomská sůl tedy není užitečná jen tím, že zásobuje rostliny hořčíkem, ale podporuje je v přijímání optimální hladiny dalších důležitých živin.

Epsomská sůl odpuzuje škůdce

Škůdci jsou každoročním problémem zahrádkářů. Odradit by je mohla epsomská sůl, se kterou můžete posypat záhony. V tomto případě však nečekejte velký zázrak. Nepočítejte s tím, že je usmrtí, ale spíše odláká. Zejména slimákům se po malých krystalkách bude špatně přelézat. Epsomská sůl by neměla být první volbou při likvidaci škůdců, ale spíše jen pomocníkem.

Epsomská sůl zastaví žoutnutí listů 

Některé listy rostlin občas zežloutnou. Důvod je prostý, chybí jim hořčík. Jde o potřebnou látku, která hraje důležitou roli během fotosyntézy. Můžete půdu epsomskou solí posypat, nebo z ní vyrobte postřik. Smíchejte zhruba půl hrnku soli se třemi litry vody a nalijte ji do rozprašovače.

Epsomská sůl neutralizuje pH půdy

Před výsadbou nové zeleniny byste měli změřit pH půdy. Pokud bude hodnota nad 7,5 pH, nemusí se v ní některým rostlinkám dařit. Proto je potřeba pH snížit. Provedete to tak, že do půdy přimícháte epsomskou sůl, která ji postupně neutralizuje. Dále čtěte: Kdo chce mít výstavní trávník měl by si dát pozor na levné směsi. Sledujte zejména jejich složení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve