Alobal může být dobrým, ale i zrádným pomocníkem v kuchyni

 Tipy a inspirace 
21. dubna 2021 09:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Alobal se v rodinách používá už více než sto let Depositphotos
Alobal je v kuchyni skvělým pomocníkem, ale jen pokud jej používáte opravdu správně. Víte, které potraviny do něj lze balit a které naopak ne?

Hliníkovou fólii známou jako alobal používáme už více než sto let. Alobal je odolný, levný a zabaleným potravinám nedodává žádnou pachuť, což je také důvod, proč již v polovině 20. století nahradil do té doby nejrozšířenější cínovou fólii nazývanou staniol. Pro spoustu lidí jde o nepostradatelného pomocníka, který je využívaný především pro balení potravin. Ale je to skutečně až tak dobrý pomocník?

Jsou stejné

I když se neustále objevují informace o tom, že lesklá strana fólie lépe drží teplo než matná, není to tak. Obě strany alobalu jsou totožné. Samotný alobal vzniká válcováním roztaveného hliníku a ta strana, která se válce dotýká, je nakonec lesklejší. Co se týká samotného používání hliníku, i zde se objevuje celá řada informací o jeho škodlivosti. Hliník je toxický, ale pokud do něj balíte potraviny, které jej neabsorbují, pak si s ním určitě neuškodíte.

Co tam nepatří 

V alobalu by se v žádném případě neměl přechovávat sýr, šunka, solené maso a ryby, ale ani lrájená zelenina, především rajčata, rebarbora a nakládaná zelenina. Stejně tak se vyhýbejte balit do alobalu ovoce, zejména kyselé jako citrusy, ananas či jablka. Jak správně skladovat ovoce i zeleninu jsme psali zde.

Pozor na horké

Stejně tak byste jej neměli používat na horké potraviny, protože ve chvíli, kdy se alobal zahřeje na 220 stupňů Celsia, začne se z něj hliník postupně uvolňovat. Proto, pokud nemusíte, tak na něm ani negrilujte nebo jej použijte na co nejkratší dobu. 

Uchovejte v chladu

Jestliže alobal použijete, dejte jej i s jeho obsahem do lednice. Chlad totiž zpomaluje mikrobiologické procesy a tedy i uvolňování hliníku či dalších látek do potravin. Dávejte si pozor, pokud hliníkovou fólií překrýváte hrnec nebo pekáč, aby se přímo nedotýkala jídla.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod