Nejen nože či dřevěné nádobí do myčky nepatří. Co dalšího vám může kuchyňský pomocník zničit

 Tipy a inspirace 
27. dubna 2021 10:08 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé materiály jsou náchylné na poškození v myčce Depositphotos
Myčka je skvělým pomocníkem v kuchyni, který šetří čas i ruce zároveň. Zvládne umýt leccos, a proto do ní často dáváme veškeré nádobí, které se tam vleze. To je ale velká chyba. Některé nádobí a kuchyňské potřeby do myčky vůbec nepatří.

Po rodinném obědě o několika chodech je pochopitelné, že chcete dát veškeré nádobí do myčky. Pokud jsme ale krájeli ostrým nožem na dřevěném prkénku maso a pak ho opékali na teflonové pánvi, nic z toho do myčky nepatří. Jednak si ničíte nádobí jako takové, a poté i myčku.

První informace, kterou byste se měli řídit, je popis nádobí. Výrobce musí na každém kusu nádobí či jiných kuchyňských potřeb uvádět, zda je tento produkt vhodný do myčky, nebo nikoli. Navíc, i pokud máte více produktů ze stejného materiálu, pro každý může platit něco jiného. Jaké jsou tedy nejnáchylnější materiály k poškození v myčce?

Skleněné výrobky

Klasické skleněné nádobí, které neobsahuje žádné ozdoby, malování či jiné dekorace, jsou pro mytí v myčce bezpečné. Problém nastává ve chvíli, pokud máte sklenice zdobené zlatými okraji. Stejně tak je problémové sklo křišťálové a broušené. To zejména z toho důvodu, že postupem času se vlivem teplot v myčce, soli a čisticích prostředků stane tento typ skla tzv. neprůhledným (na první dojem špinavým). Proto myjte tento typ skla ručně.

Keramika a porcelán

Do myčky můžete dávat keramické a porcelánové nádobí jen v případě, že je upravené povrchovou vrstvou ze sklovité glazury. Jiné dekorace a zdobení se můžou velmi rychle zničit.

Dřevěné nádobí a pomůcky

Zde platí jasné pravidlo, dřevo do myčky zkrátka nepatří. A tím je myšleno všechno, tedy i pokud máte vařečku z kovu, která má dřevěnou rukojeť, ani ta nesmí do myčky. Proč? Je tomu z toho důvodu, že je dřevo pórovitý materiál, který absorbuje pachy a nesnáší vlhko. Když jej budete dávat do myčky, zanedlouho uvidíte, že se dřevěné produkty kroutí, praskají, mění barvu a můžou zapáchat.

Ostré předměty (nože, struhadla aj.)

Nic z toho by do myčky nemělo přijít. Veškeré kuchyňské náčiní, kterým se něco řeže, nesmí do myčky. Ostří se stává tupější a problémem je to, že to může dojít do fáze, kdy už nabrousit nepůjde. Myjte všechny nože, struhadla, škrabky a nástavce do mixérů či robotů ručně.

Plastové a gumové produkty

Zde je odpověď nejednoznačná. Někteří výrobci uvádí, že jejich silikonové či gumové produkty do myčky bez problému můžou, ostatní tvrdí, že nesmí. Proto se vždy řiďte instrukcemi u daného výrobku.

Teflonové povrchy

Obecně není doporučováno dávat teflonové nádobí do myčky. Je to z toho důvodu, že silný tlak vody v myčce v kombinaci s agresivními tabletami můžou zanedlouho narušit teflonový povrch, který se začne odlupovat. Raději teflonové pánve a hrnce umyjte v ruce. A nebojte, jde to snadno, teflon je radost mýt. Dále čtěte: Když home office škodí. Prevence bolestí zad a krční páteře ze sedavého zaměstnání

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008