Zakročte proti rosení oken, předejdete tím vznikajícím plísním

 Interier 
03. listopadu 2020 11:22 / Eva Vogelová
  2
📷
5 fotografií v galerii
Kvůli rosení vzniká okolo oken plíseň  Depositphotos
Venku se ochladilo a zase se začala rosit okna. Rozhodně nejde jen o estetický problém. Kvůli neustálému rosení oken vám v bytě mohou začít vznikat plísně. Předejít jejich bujení můžete tím, že zabráníte rosení oken. Zjistěte, jak na to.

Rosení oken vzniká, protože se na studených sklech kondenzují vodní páry z místnosti. Voda steče na rám a parapet. Následně se tam pak rozmnožují plísně. Kromě toho kondenzovaná voda zkrátí životnost oken. Člověk dokáže během jedné noci vydýchat zhruba litr vodní páry, což je hodně. Proto jsou po ránu okna hodně zamlžená.

Větrejte správně

Pokud nechcete každý den otírat orosená okna, naučte se správně větrat. Správné větrání je totiž klíčem v boji proti rosení skel. Větráním snížíte rozdíl mezi venkovním a vnitřním vzduchem. Když je chladné počasí, větrejte třikrát až pětkrát denně.

Větrání provádějte krátce, ale intenzivně. Otevřete okna dokořán zhruba na deset minut. Lidé při větrání dělají častou chybu. Otevřou okna na ventilaci a větrají dlouho. Takový způsob větrání využívejte pouze v teplých měsících.

Nešetřete s topením

Topíte málo, abyste ušetřili? Zvažte, zda vám to za to stojí, protože se kvůli tomu více rosí okna. A následně tvoří plísně. Když málo topíte, sklo zevnitř je chladné a kondenzuje se na něm voda. V tomhle případě se vyplatí alespoň trochu zvýšit teplotu v bytě.  

Dejte do místnosti grilovací uhlí

Grilovací uhlí dokáže pohlcovat vlhkost. Vezměte si několik kousků a uzavřete je do krabičky či plechovky. Do víčka udělejte několik děr a uhlí umístěte k oknu. Krabiček s uhlím si můžete udělat hned několik, abyste měli jistotu, že to bude fungovat. Zhruba po dvou až třech týdnech vyměňte uhlí za nové. Dále čtěte: Kuchyň skrývá pro děti řadu nebezpečí. Poradíme, jak ji co nejlépe zabezpečit.

Měřte vlhkost

Pokud se vám neustále rosí okna, pořiďte si vlhkoměr, který měří vlhkost v bytě. Ve chvíli, kdy budete mít v místnosti teplotu 21 stupňů Celsia, vlhkost by neměla přesáhnout 50 procent. Když se vlhkost vyšplhá výše, důkladně vyvětrejte. Příčinou zvýšené vlhkosti může být sušení prádla, vaření či koupání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47