Kuchyně skrývá pro děti řadu nebezpečí. Poradíme, jak ji co nejlépe zabezpečit

 Interier 
28. října 2020 11:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kuchyně by měla být nejenom praktická, ale především bezpečná Pexels
Kuchyně je nejnavštěvovanější místo v domácnosti. Zároveň se však jedná o jedno z nejnebezpečnějších míst pro děti. Jak ji tedy co nejlépe zabezpečit?

Každý, kdo si zařizuje novou kuchyň, chce, aby byla nejenom hezká, ale především také praktická. Bohužel, při tom všem se často zapomíná na bezpečnost dětí, které se v ní také velmi často pohybují. A je zcela jedno, zda již děti máte, anebo teprve čekáte miminko. 

Zrádné spotřebiče

Rozpálená trouba, varná konvice nebo hrnce na plotně. Tři největší nepřátelé dětí, kteří dokáží opravdu velmi bolestivě ublížit. U trouby hrozí popálení od rozpálených dvířek, proto byste při jejím výběru měli dbát na to, aby měla dvířka, která mají nejen trojité zasklení nebo reflexní sklo, ale i zabudovaný zámek. A ten byste měli mít také v případě, že si vybíráte varnou desku. Na trhu se dokonce objevila novinka, kdy je možné z varné desky ovládací magnetický knoflík jednoduše vzít a schovat. Hrnce dávejte na plotně pokud možno na zadní hořáky, aby je dítě nemohlo převrátit, stejně tak varnou konvici.

Zabezpečte nábytek 

Přivřené prstíky do dvířek nebo zásuvek bývají velmi bolestivé. Proto nezapomínejte při navrhování kuchyně myslet také na tuto variantu a vybavte zásuvky, dvířka i kontejnery dobržďovacím systémem, který zabrání nejen nenechavým prstům, ale také se zavírání stává téměř neslyšitelným. Předem si také rozmyslete, co budete do které skříňky nebo komody schovávat. Do těch, které jsou dětem na dosah, nedávejte žádné ostré předměty či chemikálie, které by děti mohly zlákat. V opačném případě skříňky zabezpečte speciálními zámky. Pamatujte však, že ostré nože by měly být uschovány mimo dosah dětí, pokud možno v kvalitním a stabilním stojanu.

Pozor na chemikálie

A když už jsme nakousli otázku chemikálií, pak se snažte všechny čističe, které běžně používáte v kuchyni, dát co nejvíce z dosahu dětí. Velmi často lidé uchovávají v lednici celou řadu léků. Tyto potřeby by se neměly rozhodně dostat na dosah dětí. Umístěte je tedy tam, kam dítě nedosáhne, anebo do krabičky opatřené bezpečnostním zámkem. 

Když klouže podlaha 

Když se snažíte podlahu v kuchyni udržet v co nejlepší kondici, často na ni používáte různé přípravky. Díky nim se však může podlaha stát kluzkou. Stejně tak jsou nebezpečné situace, kdy se vám na zem vylije nějaká tekutina. Taková podlaha pak může přichystat řadu nepříjemných zranění nejen dětem, ale i dospělým. Do kuchyně raději volte takovou podlahu, která příliš neklouže, stejně tak omezte v kuchyni různé běhouny a koberečky, které se mohou srolovat, protože o ně jednoduše zakopnete. 

Lákavý koš

Myslíte si, že ani něco tak odpudivého, jako je odpadkový ko,š nedokáže zlákat dítě k jeho prozkoumání? Omyl. Právě tento předmět často dítě láká. Do koše házíte nejenom zbytky potravin, ale i různé úlomky střepů z rozbitého nádobí, prázdné obaly od všeho možného. A stačí chvilka nepozornosti a dítě si může ublížit. Koš proto umístěte tam, kam dítě nemá běžně přístup, ideálně do některé ze zásuvek, kterou opět opatříte zámkem. Zápachu při každém otevření dvířek se bát nemusíte. Stačí dodržet pár pravidel, o nichž jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve