Postel pro seniory by měla mít určitá specifika. Jedině tak docílíte dobrého spánku

 Interier 
05. října 2020 07:02 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Postel je třeba přizpůsobit věku Depositphotos
Jiná postel vyhovuje malým dětem, jiná mladým lidem a jiná starším. Při výběru se vyplatí věk uživatele zohlednit, spánek pak bude rozhodně komfortnější. Tentokrát se zaměříme na postel pro seniory.

Pokud vás v nejbližší době čeká výběr postele pro seniory, měli byste dopředu vědět, na co se zaměřit, aby se starším lidem do postele pohodlně uléhalo a dobře se jim vstávalo.

Více času v posteli

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že starší lidé stráví spánkem, respektive v posteli, zpravidla více času než lidé ve středním věku. Je to dáno několika aspekty, například častějším nočním probouzením způsobeným například bolestmi či dechovými potížemi. Prodlužuje se také doba usínání, potřeba spánku během noci sice mírně klesá, ale zato se zvyšuje potřeba spánku během dne.

Nespavost ve stáří se dnes považuje za standard, je však nutné si uvědomit, že výrazně snižuje kvalitu života, a je proto nutné dělat vše pro to, aby byl spánek dostatečný a kvalitní. Prvním krokem je výběr kvalitní postele a matrace, která odpovídá požadavkům starších lidí.

Zásadní je výška postele

Při výběru postele je zcela zásadní její výška. Postel pro seniory by měla být vyšší než standardní postel a měla by se odvíjet od výšky postavy. Ideální je taková výška, kdy matrace sahá mezi kolena a pozadí, jedná se většinou o výšku mezi 55 až 65 cm. Jak přesně vybrat správnou výšku?

Ve chvíli, kdy bude vrchní hrana matrace sahat těsně pod zadek, stane se postel zárukou snadného ulehnutí do postele, při vstávání z ní však bude muset senior lehce sklouznout dolů. Pokud bude vrchní hrana matrace nižší, bude naopak pohodlnější vstávání, ale náročnější uléhání.

Postel musí být stabilní

Každá postel by měla být stabilní a odolná, ale pokud vybíráte lůžko pro seniory, mějte toto pravidlo obzváště na paměti. Starší člověk by měl mít takovou postel, aby se nebál opřít o bočnice. Je také vhodné zvolit postel bez ostrých hran, aby se senior nezranil, pokud například ztratí balanc.

Snadná údržba

Starší lidé také ocení postel vyrobenou z materiálu, který jde jednoduše udržovat a umýt od nečistot, měl by být také zdravotně nezávadný. Ideální volbou jsou přírodní materiály. Postel by měla v neposlední řadě dobře dýchat, provětrávání zespodu je pro komfort a zdravý spánek nezbytné.

I na matraci záleží

Také matrace by měla odpovídat požadavkům seniorů s ohledem na jejich zdravotní stav. Ideální matrace je taková, která zajišťuje vhodné rozložení váhy těla a snížení tlaku na organismus. Obecně se doporučuje, aby byla matrace co nejvyšší a byla dostatečně prodyšná. Vhodné jsou matrace z přírodních materiálů, případně antidekubitní matrace, které zabraňují vzniku proleženin.

Matrace pro seniory by zároveň měla být podle odborníků spíše tvrdší, protože neklade odpor při otáčení se během spánku a umožňuje seniorům využít opěrné body skeletu, tedy ramenní, bederní a kolenní kloub.

Nepodceňte výběr roštu

Výběr matrace také nedílně souvisí s volbou roštu. Pokud zvolíte laťkový rošt, je ideální sáhnout po pružinové nebo tvrdé vyšší pěnové matraci. Lamelový rošt je správnou volbou v kombinaci s umělou pěnovou matrací. Senioři ale zřejmě nejvíce ocení polohovatelný rošt. Ten totiž dokáže pomoci s bolestmi zad i zmírnit tvorbu křečových žil. Méně pohyblivým nebo ležícím lidem pak budou vyhovovat elektronicky polohovatelné rošty. Starého roštu se ale nemusíte hned zbavovat, existuje mnoho nápadů, jak jej doma ještě využít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod