Lavice jsou designovou a praktickou záležitostí, kterou lze ozdobit snad každou místnost

 Interier 
20. září 2020 17:06 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lavice jsou oblíbeným designovým prvkem moderního bydlení Depositphotos
Lavice nebo lavičky si většinou představíme jako součást zahradního nábytku. Z dob socialismu si také pamatujeme, že lavice byly součástí některých jídelních koutů. Ale to není zdaleka vše, co lavice dokáží.

Lavice a lavičky jsou dnes velmi designovou a hlavně také praktickou záležitostí, kterou lze ozdobit snad každou místnost v domácnosti.

Kde všude lze lavice využít

Lavice jsou i dnes součástí jídelních koutů, jen ve značně jiné podobě. Vaší jídelně taková lavice díky svému designu může dodat úplně jiný šmrnc, než který dovoluje klasika ve formě stolu a židlí.

Současné moderní a designové lavice se skvěle uplatní i v předsíních či vstupních halách, kde plní funkci nábytku, na který si pohodlně sednete a zavážete si boty, zatímco do úložného prostoru lavice schováte kde co.

To samé platí fakticky i pro ložnici, kde se lavice s úložným prostorem v posledních letech prosazují jako doplněk v nohách postelí. Taková ložnicová čalouněná lavice rovněž poslouží jako funkční kus nábytku při oblékání a zároveň jako designový úložný prostor.

Lavice se v neposlední řadě hodí i do dětského pokoje. Tam plní zejména funkci úložného prostoru, zejména na hračky. A vaše děti jistě snadno vymyslí, jak lavici zapojit do her v pokojíčku.

Jak vybrat správnou lavici

Výběr lavice se odvíjí především od jejího umístění a využití. Například dřevěná lavice z masivu umístěná v prostoru vaší jídelny bude vypadat opravdu působivě. K jídelnímu stolu můžete použít lavice z obou stran, nebo si pořídit pouze jednu a druhou stranu stolu vybavit židlemi.

Do ložnice se bude samozřejmě hodit lavice čalouněná s úložným prostorem. Barvu potahu vybírejte tak, aby lavice ladila se zbytkem nábytku v ložnici a hlavně s postelí. Výsledný design by měl vypadat tak, aby lavice působila jako prodloužená část postele.

V dětském pokoji si můžete dovolit trochu experimentovat, zvlášť v případě, že pokojíček máte ve veselém designu. V opačném případě zvolte čalouněnou lavici s úložným prostorem, která bude ladit se zbytkem pokoje.

V předsíni či hale bude skvěle plnit svoji funkci lavice, která bude na první pohled vypadat spíš jako dlouhá nízká skříňka. Taková lavice může mít různé šuplíky či poličky, do kterých ukryjete boty nebo některé oblečení a bude disponovat sedacím prostorem.

Ať už ale budete vybírat lavici do kterékoliv části vaší domácnosti, dbejte na dvě základní pravidla. Mějte přesně změřenou hloubku sezení, aby lavice nebyla příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká a dbejte také na její nosnost. Dále čtěte: Postelové čelo není jen pěknou dekorací. Ve skutečnosti plní řadu funkcí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008