Krb v ložnici má své kouzlo, ale i svá úskalí

 Interier 
12. září 2020 15:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krb dělá ložnici originální Depositphotos
Obvykle si lidé dávají krb do obývacího pokoje, ale někdo zatouží také po krbu v ložnici. Představa relaxu v posteli za svitu plápolajícího ohně se může zdát být romantická. Než se ale k tomuto kroku ve svém bytě rozhodnete, dobře zvažte všechna pro a proti. Ať později nelitujete.

Krb si samozřejmě může člověk pořídit prakticky do jakékoliv místnosti, nejčastěji se však objevuje v obývacím pokoji, majitelé rozlehlých domů mohou mít i speciální krbovou místnost, někdy bývá krb také v hale. Ale krb v ložnici? Pro někoho parádní nápad, pro druhého nepřijatelné řešení.

Netradiční řešení

Pokud toužíte po originální ložnici, krb vám tyto představy může pomoci naplnit. Krb v ložnici není žádný módní výstřelek. Už v dobách dávno minulých šlo o běžnou praxi, krb v ložnici byl symbolem domova a sjednocení rodiny. O tom, že plápolající oheň navodí v ložnici pocit tepla a útulnosti, není pochyb. Navíc je pro vaše zdraví rozhodně prospěšnější sledovat z postele plameny než třeba televizi.

Bezpečnost na prvním místě

Vždy byste však měli myslet na bezpečnost. Z toho důvodu není úplně ideální postavit krb v těsné blízkosti postele. Nikdo asi netouží po tom, že se romantický večer zvrhne v doslova horké chvilky v hořící posteli.

Největším nebezpečím v souvislosti s krbem v ložnici je oxid uhelnatý a unikající škodliviny. Řešením pro první riziko je instalace detektoru oxidu uhličitého. Každý požár, který byl způsoben hořením dřeva, produkuje určité množství oxidu uhelnatého. Abyste se vyhnuli falešnému poplachu, měli byste detektor umístit alespoň 4,5 m od krbu. Instalace v úrovni kolen poskytne nejpřesnější údaje.

Také investujte do kouřových a požárních detektorů pro případ, že by létající jiskra způsobila požár. Dokonce i malý hasicí přístroj by měl být k dispozici. Ideální je práškový hasicí přístroj.

Dým a piliny mohou vadit

Do  klasického krbu na dřevo je třeba pravidelně přikládat, což obvykle nebývá zrovna čistá činnost. Z dřeva zůstává na zemi dost pilin a při otevření dvířek se na vás může vyvalit i hustý dým. A vaše voňavé ložní povlečení rázem připomíná svým odérem spacák, ve kterém jste trávili několik dní v lese u táboráku.

Není krb jako krb

Pokud se nechcete myšlenky na krb v ložnici vzdát, ale sžírají vás obavy, pouvažujte i o jiné alternativě než o krbu na klasické dřevo. Například etanolové krby také poskytují skutečné plameny, ale produkují méně tepla bez zápachu nebo hluku. Elektrické krby plamen pouze simulují, ale dávají více tepla a konzistentnější teplotu, což může být pohodlnější pro spaní v takové místnosti. Tyto krby si navíc můžete dopřát i tehdy, pokud v místnosti nemáte komín. Jsou čisté a snadno zapadnou do jakéhokoliv interiéru. O tom, jak vyčistit krb, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod