Špatně umístěný dřez může pokazit celou kuchyni. Jakých chyb se vyvarovat

 Interier 
14. srpna 2020 08:00 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Dřez je důležitá součást kuchyně Depositphotos
I když má drtivá většina domácností myčku, dřez je stále důležitou součástí každé kuchyně. Proto je potřeba jeho umístění dobře promyslet.

Kuchyně je základ každé domácnosti. Budete v ní totiž trávit velkou část času. Proto by měla být maximálně praktická a uzpůsobena tak, aby vám čas v ní strávený co nejvíce ušetřila. A to jak při mytí nádobí, tak při přípravě jídla. V obojím případě budete potřebovat kvalitní dřez. A to bez ohledu na to, zda máte myčku či ne. Na co si dát při výběru pozor a jakých chyb se při jeho umístění vyvarovat?

Pozor na chyby

Asi největší chybou je dát dřez příliš blízko stěně, což vám pak do značné míry zkomplikuje mytí velkých hrnců a pekáčů, které nemůžete dát do myčky. Ideální vzdálenost od stěny je 30 cm. Nikdy nedávejte myčku příliš daleko od dřezu. Velmi často totiž musíte některé nádobí předem omýt a teprve pak je přenést do myčky. Výsledkem by byla popapaná a špinavá podlaha. Stejně tak nedávejte varnou desku příliš blízko dřezu. Mezi nimi má být minimálně 60 centimetrů volné pracovní plochy. A poslední častou chybou je malá výška mycího centra, která by pro vás znamenala bolest zad. Jak tedy správně umístit dřez?

Na tvaru záleží

Kuchyňská linka bývá samostatná rovná nebo s ostrůvkem či ve tvaru písmene U nebo L. Proto je potřeba výběr dřezu zohlednit nejprve podle tvaru kuchyně. A nejenom to. Dále je potřeba dodržet tři základní zóny. A to varnou, přípravnou a mycí zónu, které by měly být funkční a navazovat na sebe, ale přitom musí být mezi nimi dostatečně velká pracovní plocha. 

Pravák nebo levák

Mezi dřezem a varnou desku je potřeba ponechat alespoň 60 cm pracovního místa. Jste pravák nebo levák? I na to je potřeba myslet. Protože pro praváky platí toto řazení: odkládací plocha, varné centrum, pracovní plocha, dřez a menší odkládací plocha. U leváků je to zase obráceně. Tedy mycí centrum vpravo a pracovní plochu, sporák a odkládací plochu nalevo.

Rohový dřez

Máte-li kuchyni navrženou do tvaru L nebo U, je možné dát dřez přímo do rohu. Toto řešení se hodí spíše za předpokladu, že máte navrženou velkou kuchyni s dostatkem úložných prostorů. Rohová skříňka pod dřezem sice úložné prostory nabízí ale její objem nebývá už tak velký, jak se na první pohled může jevit.

Šetřete si záda

Dřez by měl být tak vysoko, aby se vám u něj pohodlně stálo a vaše záda byla stále napřímená. V průměru to bývá zhruba metr od podlahy. To, že máte výšku mycí plochy  zvolenou dobře, zjistíte tak, že když položíte dlaně na dno dřezu, měla by vaše záda být  vzpřímená. Přeci jen, v dřezu budete napouštět vodu, omývat ovoce, zeleninu i ty kousky nádobí, které nelze dát do myčky. K varnému centru byste to měli mít od dřezu ideálně 90 centimetrů a v případě ostrůvku alespoň 120 cm.

Když není myčka 

Pokud nemáte doma myčku a nehodláte si ji v nejbližší době pořizovat, je nutné se nad výběrem dřezu zamyslet poněkud podrobněji. Jeho umístění i výška musí být zvolena tak, abyste u něj dokázali stát opravdu po celou dobu mytí nádobí. Co se týče samotného dřezu, vybírejte opravdu kvalitní materiál, který vydrží a nepoškrábe se. Velikost dřezu uzpůsobte prostorovým možnostem vaší kuchyně, ideálně však členitý. Nezapomeňte také na kvalitní baterii. Na co se při jejím výběru zaměřit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve