K vytvoření retro stylu starý nábytek používat nemusíte

 Interier 
21. července 2020 10:14 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zařídíte jej i s moderními kousky Depositphotos
Moderní bydlení se v současné době řídí hned několika styly. Populární je například skandinávský, středomořský nebo industriální styl. A samozřejmě také retro.

Mnoho lidí si ale myslí, že pokud chtějí bydlet retro, musí za každou cenu sehnat starý nábytek. Není to ale pravda. Retro styl je totiž i v bytovém designu natolik oblíbený, že výrobci nabízejí spoustu moderního nábytku v retro stylu.

Kouzlo minulých let

Když se řekne retro v bydlení, jde především o styl, který se opírá o design oblíbený v padesátých a šedesátých letech minulého století. A ten se vyznačuje především tvarem a vzory.

Takže pokud chcete bydlet retro a pořídit si k tomu adekvátní nový nábytek, zaměřte se především na tvary. To znamená, že například stoly a stolky by měly být kulaté nebo oválné.

V obývacím pokoji si také můžete vyhrát s barvami. Pořiďte si rozhodně skříně a komody v různobarevném provedení, to znamená, že taková skříňka zkrátka bude vyrobena buď ze dvou druhů různobarevného dřeva nebo šuplíky komody budou mít různé barvy.

Sedačky a křesla mohou mít klidně barevné sametové čalounění, ti odvážní si pořídí zakřivené koktejlové židle. Jako dekoraci nezapomeňte koupit nějaký retro gramofon, hi-fi sestavu nebo rádio, které váš retro obývák perfektně doladí.

Do retro ložnice patří tapety

Pokud chcete mít také retro ložnici, pak dávejte pozor, abyste to s barvami příliš nepřehnali. Retro ložnice je totiž poměrně decentní, při jejím zařizování si tak vystačíte například pouze se dřevěným nábytkem a jednou společnou barvou pro postel a sedací doplňky.

Retro ložnice se ale vyznačuje jedním zásadním pravidlem, a tím jsou retro tapety. Ty opravdové retro by měly samozřejmě mít nějaké geometrické tvary. A pokud si budete chtít opravdu vyhrát, pak geometrické tvary na vašich retro tapetách sladíte se vzorem postelového přehozu.

Podobně jednoduchá pravidla má i retro kuchyně. Ta by měla být zásadně v jemných pastelových barvách, a pokud i retro kuchyni budete chtít mí opravdu perfektní, vybavíte ji samozřejmě i designovou retro lednicí. Dále čtěte: Industriální styl bydlení je krásný a vytváří atmosféru velkoměsta.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod