Pokojovky, které vám pomohou ke kvalitnímu spánku

 Interier 
16. června 2020 09:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Květiny patří i do ložnice Depositphotos
Pokojové rostliny zvyšují nejenom útulnost domova. Své nezastupitelné místo by měly mít také v ložnici. Při správném výběru dokáží totiž ovlivnit kvalitu spánku.

Rostliny v pokoji mají kromě estetického vzhledu ještě jednu důležitou funkci. Jsou přirozenými čističkami vzduchu, který kromě toho také dokáží zvlhčit. Proto jsou skvělým přínosem zejména do suchých bytů. Některé druhy uvolňují do vzduchu vonné silice, které mohou například odpuzovat hmyz nebo působit antibakteriálně. To už je pěkná řádka důvodů, proč by rostliny neměly chybět ani v ložnici. Které jsou vhodné?

Správná volba 

Pořídit si pokojovku bývá náročné. V prodeji je totiž tolik druhů a velikostí, že vyznat se v nich bývá poměrně těžké. V zásadě volte takové květiny, které mají světlejší odstíny zelené, nejlépe s drobnými nebo jemně tvarovanými listy. Co se týče kvetoucích druhů, vyhněte se takovým, které mají velmi intenzivní vůni. Časem by vám totiž mohla začít vadit. Stejně tak volte druhy, které nejsou náročné na péči.

Zelenec a voděnka

Oba druhy jsou velmi nenáročné na péči a přispívají k čistotě vzduchu. Takže do ložnice jsou opravdu ideální. Navíc netradiční a zajímavé zbarvení jejich listů dokáže oživit každý interiér.

Léčivá aloe

Pokud vám nevadí výraznější tvary nebo větší velikost, pořiďte si do ložnice aloe pravou. Jednak tím získáte skvělou pokojovku, kterou můžete následně využít při léčbě celé řady neduhů a nemocí.

Velmi nenáročné

Hldáte-li nenáročnou, ale přitom opravdu tvarově zajímavou květinu, sáhněte po dračinci. Jak se o něj starat jsme psali zde. Milovníci šplhavých květin jistě ocení šplhavnici zlatou. Tato skromná rostlina zastane svůj díl práce jak při zkrášlení pokoje, tak při péči o kvalitu vzduchu. Do minimalisticky laděných interiérů se hodí tchýnin jazyk.

Kvetoucí pokojovky

Z kvetoucích rostlin jsou vhodné bramboříky nebo levandule, která vám krásně provoní interiér, navíc má skvělé uklidňující účinky a zároveň pomáhá odehnat obtížný hmyz. Velmi nenápadně působí lopatkovec. Krásně kvete, přitom jeho vůně není nijak přehnaná nebo rušivá. A co víc, nevadí mu ani tmavší kouty. A opomenout bychom neměli ani klasickou africkou fialku. Péče o ni je nenáročná, navíc vám díky chlupatým listům pohltí velké množství prachu. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve