Při výběru prostěradla sledujte i gramáž. Nekvalitní výrobek bude brzy plný děr

 Interier 
07. června 2020 10:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Do kvalitního prostěradla se vyplatí investovat Depositphotos
Když člověk kupuje matraci, snaží se vybrat kvalitní, aby se mu na ní dobře spalo. Při výběru prostěradla ale už řada lidí tak pečlivá není. Přitom nekvalitní prostěradlo nikdy nebude plnit stoprocentní službu a navíc bude brzy děravé.

Pořídili jste si prostěradlo a už po prvním použití jste na něm objevili několik malých dírek? S největší pravděpodobností jste sáhli po nekvalitním výrobku. Pokud chcete, aby vám prostěradlo dlouho sloužilo bez úhony a nikde se nesesouvalo z matrace, je třeba při nákupu dbát na několik detailů.

Pokud chcete vybrat správné prostěradlo, musíte vzít v potaz nejen velikost nebo střih, ale hlavně materiál. Ten volte i s ohledem na svou povahu. Pokud jste zimomřiví, na chladivém prostěradle se vám nebude spát dobře. Bez ohledu na to, zda je zima, nebo léto.

Střih prostěradla

V zásadě si můžete pořídit buď klasické plachtové prostěradlo, nebo dáte přednost napínacímu prostěradlu, které je jednodušší na údržbu, protože jej nemusíte žehlit.

Plachtové prostěradlo

Nejčastěji se v posledních letech prodávají napínací prostěradla na gumu. Někteří lidé ale stále vyhledávají prostěradla ve tvaru obdélníkové plachty. V tomto případě zvolte velikost s dostatečným přesahem na všech čtyřech stěnách matrace, který by měl tvořit minimálně 20 cm. Pak se dá prostěradlo snadno přehnout pod matraci po celém obvodu matrace. U těchto prostěradel se ale žehlení nevyhnete.

Napínací prostěradla

Napínací prostěradla mají ve všech rozích šev, který prostěradlo přirozeně zahýbá pod matraci. Ve spodním okraji je provlečená guma, která prostěradlo vypne tak, že se nemačká a dobře drží. Pro pohodlné spaní je ideální. Navíc se můžete konečně rozloučit se žehličkou. Pokud ale zvolíte malou velikost na velkou matraci, materiál je vystaven velkému pnutí a brzy dojde k předčasnému opotřebení. Proto i u natahovacích prostěradel dobře změřte svou matraci.

Rozměr je důležitý

Není nic otravnějšíhoo, než když si pořídíte malé prostěradlo, které vám permanentně sjíždí z matrace. Než tedy zvolíte vhodný rozměr, dobře změřte vaši matraci. Záleží na třech rozměrech, a to na délce, šířce i výšce. Každá matrace je totiž jinak dlouhá, široká i vysoká. V současné době stoupá obliba vysokých matrací, které mohou mít i 40 cm na výšku, proto měřte opravdu pečlivě. V tomto případě volte prostěradla pro vysoké matrace. 

U všech prostěradel, až na klasické bavlněné plachty, jsou uvedeny rozměry, kterými jsou rozměry matrace nebo lůžka. U matrací či postelí zase bývá uveden rozměr, který odpovídá rozměrům prostěradla. Je tedy třeba znát velikost matrace, abyste si koupili správné prostěradlo. U nákupu pamatujte na to, jak máte vysokou matraci. Běžná prostěradla jsou určena pro matrace do výšky 20 cm. Pokud máte matraci vyšší, sáhněte po speciálních typech, které jsou na vysoké matrace určeny.

Základní rozměry prostěradel:

  • 60 x 120 cm - dětská postýlka
  • 70 x 140 cm - dětská postýlka
  • 90 x 200 cm - klasické jednolůžko
  • 90 x 220 cm - prodloužené jednolůžko
  • 180 x 200 cm - klasické dvoulůžko

Z dalších atypických rozměrů je možné zmínit například rozměr 120 x 200 cm, 140 x 200 cm, 160 x 200 cm či 200 x 200 cm.

U materiálu je důležitá i gramáž

Velkou roli hraje při výběru prostěradla také materiál. Někdo nedá dopustit na bavlnu, další dává přednost jersey nebo luxusnímu damašku. Rozhodněte se podle vašich preferencí či finančních možností. O kvalitě prostěradla může vypovídat také gramáž.

Co je to gramáž

Gramáž je váha v gramech na m2 a je dána hustotou tkaní, ale i jemností a pevností příze. Informace o gramáži bez informace o počtu nití na cm2 a bez čísla příze může být zavádějící.

Často jemná hustá plátna z česaných rovnoměrných přízí mají gramáž asi 115 g/m2 a jsou daleko příjemnější na omak než klasická plátna, mají i menší srážlivost (kolem 3 %).

Klasická plátna z běžných silnějších mykaných přízí, kde mohou být vidět i různé nerovnoměrnosti příze, mají 125 až 130 g/m2 a představují většinu prodávaných povlečení s obvyklou srážlivostí 5 %.

Bavlna

Bavlna je přírodní materiál. Čistě bavlněná prostěradla jsou v napínacím provedení, ale i v podobě plachty. I po mnoha vypráních si zachovávají jasné barvy a mají dlouhou životnost. Jsou hypoalergenní, prodyšná, dobře sají pot, v létě chladí a v zimě hřejí. V provedení s napínací gumou jej stahovací gumička k matraci stahuje a nemusíte je ani žehlit. V podobě plachty nejsou pružná, jsou ušita ze 100% bavlněného plátna, vhodná pro celoroční použití, vhodná i na léto. 

Jersey

Jersey prostěradla jsou z úpletu. Základem úpletů je bavlna obohacená elastickými vlákny. Jedná se o přírodní materiály, které v této úpravě mají velkou výdrž. Nemusí se žehlit. Úpletové jersey prostěradlo s vyšší gramáží je navíc příjemné i na omak. Hodí se na celoroční použití, hlavně na letní období. Je vyrobeno z 95 % z kvalitní bavlny a 5 % tvoří elastan, díky tomu je prostěradlo pružné a dokonale obepíná matraci a nekrčí se. Kvalitní jersey prostěradla mají gramáž 145 – 185 g/m2.

Froté

Tato prostěradla z klasického froté, díky vysokým rohům dokonale přilnou i k vyšším matracím. Všité gumičky v tunýlku obepnou celé boky matrace. Specifický úplet má nízké a husté smyčky, které vytvářejí příjemný, mechový povrch. Horní smyčka prostěradla je bavlněná, osnova je ze směsi bavlny a polyesteru dokonale obepínající matraci. Froté prostěradla jsou krásně měkká, jemná a příjemně hřejí. Na zimu jsou ideální, ale hodí se i na celoroční použití. Navíc je nemusíte žehlit. Froté prostěradlo by mělo mít gramáž okolo 180 - 210 g/m2.

Damašek

Damašková prostěradla vám dopřejí kouzlo luxusu. Měla by být vyrobena z hustě tkaného damaškového plátna z velmi tenkých nití česané 100% bavlny. Damašek má vysoký lesk, luxusní vzhled, velkou pevnost a malou srážlivost.

Satén

K dostání jsou i luxusní saténová prostěradla. Jsou velmi příjemná na dotek a ocení je hlavně lidé s citlivou pokožkou. Na pomyslném vrcholu pyramidy kvality stojí tzv. Mako satén, který je při výrobě tkán do atlasové vazby z jemně učesaných přízí a k samotné produkci jsou používána ta nejkvalitnější dlouhá vlákna egyptské bavlny, která disponují hustotou 120 g/m2. V létě příjemně chladí, v zimě naopak hřeje. O tom, co všechno dokáže ovlivnit barva povlečení, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod